رزین سختی گیر

رزین سختی‌ گیر (Ion Exchange Resin) در دستگاهی به نام سختی گیر با حذف یون های سخت کننده آب مثل کلسیم و منیزیم باعث کاهش سختی آب یا اصطلاحا نرمی آب می‌شود.

رزین سختی گیر چیست و انواع آنها کدام اند؟این رزین ‌ها معمولاً به صورت دانه‌ های ریز (دانه های گرد طلایی رنگ) در دسترس هستند و به طور گسترده در واحد های تصفیه آب صنعتی و تصفیه خانه ها (refinery) استفاده می ‌شوند. رزین سختی‌ گیر در مراحل تصفیه آب برای کاهش سختی آب (TH) مورد استفاده قرار می‌ گیرند. سختی آب یا سختی کل به میزان مواد معدنی موجود در آب اشاره دارد، از این مواد می توان به کلسیم (ca) و منیزیم(mg) اشاره کرد. این مواد می ‌توانند باعث ایجاد رسوب در لوله‌ ها، دستگاه ‌های صنعتی، دیگ های بخار، برج های خنک کننده، بویلر، کولینگ تاور و سایر تجهیزات شوند. در فرآیند تصفیه با استفاده از رزین سختی‌ گیر (resin – ion exchange resin)، آب از بستر دانه ‌های رزینی عبور می ‌کند و یون‌ های موجود در آب با یون‌ های رزین جاب به جا می ‌شوند. این باعث کاهش میزان سختی آب می ‌شود. رزین سختی‌ گیر نیاز به احیا دارند، چرا که معمولا پس از مدتی که رزین در سختی گیر کار می کند باید احیا شود. فرایند احیا سختی گیر شامل شستشو و بکواش و احیا با نمک یا اسید می باشد. احیا سختی گیر می ‌توانند به صورت دستی یا به صورت خودکار انجام شوند.

مهم ترین نوع رزین سختی گیر مورد استفاده در صنعت تصفیه آب به شرح زیر می باشد:

رزین ‌های آنیونی (anion ion exchange resin)

رزین های کاتیونی (cation ion exchange resin)

رزین میکسبد (mixed bed ion exchange resin)

هستند که رزین های آنیونی و کاتیونی به ترتیب برای حذف یون‌ های منفی (آنیون ‌ها) و یون های مثبت (کاتیون ‌ها) استفاده می ‌شوند.

فهرست محتوا نمایش

کاربرد رزین سختی‌ گیر

کاربردهای رزین سختی‌گیررزین ‌های سختی‌ گیر در صنایع مختلف و در فرآیند های متنوع مورد استفاده قرار می‌ گیرند. تصفیه آب از دلایل اصلی استفاده رزین در صنایع زیر می باشد:

رزین سختی گیر ویژه تصفیه آب و فاضلاب: رزین ‌های سختی‌ گیر در سیستم ‌های تصفیه آب و فاضلاب برای حذف یون‌ های مخرب مانند کاتیون (مثل کلسیم و منیزیم) و آنیون‌ های مخرب (مثل نیترات و سولفات) استفاده می ‌شوند.

رزین سختی گیر ویژه تصفیه آب خانگی: از رزین سختی گیر در مصارف خانگی مانند استخر، دیگ بخار، پکیج و سایر تجهیزات استفاده می گردد.

رزین سختی گیر صنایع غذایی: در صنایع غذایی، از رزین ‌های سختی ‌گیر تبادل یونی برای تصفیه و بهبود کیفیت آب مصرفی و همچنین در فرآیند های تولید مواد غذایی مختلف مانند نوشابه سازی، کیک و شیرینی استفاده می ‌شود.

رزین سختی گیر صنایع نفت و گاز: در صنایع نفت و گاز، رزین سختی‌ گیر کاتیونی برای حذف یون‌ های رسوب گذار  از آب مورد استفاده قرار می ‌گیرند.

رزین سختی گیر صنعت پتروشیمی و پالایشگاه: در پتروشیمی و پالایشگاه، رزین‌ های سختی‌ گیر و سختی گیر ها (water softener) برای تصفیه آب مورد استفاده قرار می ‌گیرند تا کیفیت آب مورد استفاده در فرآیند پالایش به حداکثر خود برسد. البته که پیشنهاد سیستم RO گزینه بهتری می باشد.

رزین سختی گیر ویژه صنعت داروسازی و تولید دارو: در صنایع داروسازی و تولید مواد شیمیایی، رزین ‌های سختی‌ گیر به عنوان یکی از مراحل تصفیه آب مورد استفاده قرار می ‌گیرند. در واقع از رزین سختی گیر برای پیش تصفیه سیستم های RO استفاده می شود.

رزین سختی گیر ویژه صنعت تولید کاغذ و سلولز: برای کاهش سختی و TH از رزین سختی گیر استفاده فراوان می شود.

رزین سختی گیر ویژه صنایع الکترونیک: از رزین سختی گیر در این صنابع به عنوان شستشو دهنده و غیره استفاده می شود.

قیمت رزین سختی گیر

قیمت رزین سختی گیرقیمت رزین سختی گیر به عوامل مختلفی بستگی دارد. برند رزین سختی گیر، نوع رزین سختی گیر، اصلی و غیر اصلی بودن رزین سختی گیر همگی از عوامل مهم در قیمت سختی گیر می باشد. پیشنهاد میگردد برای دریافت قیمت رزین سختی گیر با کارشناسان فروش شرکت آب پاک سازان تماس حاصل فرمائید.

رزین سختی گیر کاتیونی جهت استعلام قیمت انواع رزین سختی گیر تماس بگیرید

۱۵۱۶ ۳۰ ۹۱ – ۰۲۱

۰۹۱۶۶۹۱۵۰۹۰

رزین سختی گیر آنیونی
رزین سختی گیر میکسبد
رزین رنگبر
رزین خالص سازی آب
رزین آب مقطر گیری
رزین دیونایزر
رزین پرولایت
رزین PUROLITE
رزین انگلیسی
رزین هندی
رزین چینی
رزین کانادایی
رزین فیلمتک
رزین دوپونت
رزین داو

خرید رزین سختی گیر؛ خرید رزین سختی گیر پرولایت

خرید رزین سختی گیر؛ خرید رزین سختی گیر پرولایتخرید رزین سختیگیر مستلزم آن است که ابتدا شما به عنوان خریدار مشخص کنید اولا رزین را برای چه کاربردی نیاز دارید. مثلا رزین سختی گیر با رزین مقطر ساز دو نوع رزین کاملا متفاوت می باشد. دوما مشخص کنید چه مقدار رزین مد نظر شما است درواقع حجم رزین مورد نیاز شما چند لیتر است. در مرحله سوم برند رزین رامشخص کنید. شما میتوانی برای خرید رزین سختی گیر با کارشناسان شرکت آب پاک سازان تماس بگیرید.

خرید رزین سختی گیر؛ خرید رزین سختی گیر پرولایتبهترین رزین ‌های تبادل یونی موجود در بازار ایران

بهترین رزین ‌های تبادل یونی موجود در بازار ایرانبهترین رزین ‌های تبادل یونی موجود در بازار ایران برند PUROLITE ، DUPONT ، امبرلایت می باشد. البته همه این مدل ها نیز فیک و غیر اصل نیز دارند که هنگام خرید دقت نمایید. شرکت آب پاک سازان به عنوان وارد کننده رزین تبادل یونی در ایران آماده ارائه همکاری با شما عزیزان می باشد.

رزین پرولایت

رزین پرولایترزین سختی گیر برند پرولایت purolite یک رزین ساخت کشور انگلیس است. رزین سختی گیر آنیونی، رزین سختی گیر کاتیونی، رزین سختی گیر میکسبد از پرکاربرد ترین رزین های ساخت شرکت پرولایت است. محبوبت این رزین در بازار های داخلی بسیار زیاد است. متاسفانه این برند به دلیل محبوبت بالا نوع غیر اصل آن نیز زیاد است. گاها شرکت هایی با احیا رزین و بسته بندی مجدد محصول این رزین را به فروش می رسانند.

مزایای رزین پرولایت

مزایای رزین پرولایتمزایا رزین پرولایت (purolite) کیفیت بالای آن، ساخت کشور انگلیس، کارایی بالا، راندمان بالا، طول عمر زیاد، حذف یون های آب، مقطر کردن آب، بهبود کیفیت آب، راحتی در استفاده میباشد.

انواع رزین سختی گیر موجود در بازارهای خارجی

انواع رزین سختی گیر موجود در بازارهای خارجیانواع رزین سختی گیر موجود در بازارهای خارجی از نظر برند عبارتند از:

Dow Ion Exchange Resins: رزین سختی گیر برند داو شرکت فیلمتک

Purolite: رزین سختی گیر برند پرولایت

ResinTech: رزین تک

Thermax: ترماکس

Aldex Chemical Company: الدکس

AmberLite (شرکت DUPONT): امبرلایت

Lanxess (به‌عنوان نمونه، برند Lewatit): لنکسس

Samyang (نمونه: برند PuriTech): سامیانگ

Albemarle

Mitsubishi Chemical

انواع رزین سختی گیر موجود در بازارهای خارجیتفاوت رزین سختی گیر و رزینهای صنایع مختلف

تفاوت رزین سختی گیر و رزینهای صنایع مختلفرزین ‌ها در صنایع مختلف به عنوان مواد پایه برای تولید محصولات مختلف استفاده می ‌شوند. در اینجا، تفاوت ‌های اصلی بین رزین‌ های سختی‌ گیر و رزین‌ های مختلف مورد استفاده در صنایع را شرح می دهیم:

رزین های سختیگیر تصفیه آب (ion exchange resin): مصرف این نوع رزین برای کاهش سختی آب یا th و حذف یون ‌های مختلف معدنی مانند کلسیم و منیزیم در آب است. شکل ظاهری این مدل رزین به صورت دانه‌های ریز طلایی رنگ است و توانایی تبادل یون در آب را دارد. کاربرد رزین سختی گیر تصفیه آب در واحد های تصفیه آب می باشد.

رزین های دیگری مانند رزین ‌های اپوکسی، رزین‌ های اپوکسی در صنایع ساختمانی، رزین های اپوکسی رنگ، رزین‌ های پلی استر در صنعت تولید محصولات پلاستیکی، رزین‌ های اوره ‌فرمالدهید در صنایع چوب نیز از سایر انواع رزین ها هستند که با رزین سختیگیر تصفیه متفاوت بوده و کاربرد و ظاهری متفاوت دارند.

نحوه محاسبه مقدار رزین در سختی گیر

تفاوت رزین سختی گیر و رزینهای صنایع مختلفنحوه محاسبه مقدار رزین در سختی گیر در مقاله سختی گیر به صورت کامل با ارائه فرمول و محاسبه گر آنلاین توضیح و تشریح شده است. برای محاسبه مقدار رزین در سختی گیر عواملی مانند:

تعیین نوع رزین و واحد مصرف آن

نرخ تبادل یون

مقدار سختی آب

دبی مورد نیاز

بستگی دارد. البته میزان رزین به لیتر در جدول زیر آورده شده است که شما با انتخاب ظرفیت سختی گیر به کیلو گرین، مقدار رزین را بدست می آورید.

ردیف ظرفیت سختی گیر (Kgrain) مقدار رزین سختی گیر (lit)
۱ ۳۰ هزار گرین ۲۵
۲ ۶۰ هزار گرین ۵۰
۳ ۹۰ هزار گرین ۷۵
۴ ۱۲۰ هزار گرین ۱۰۰
۵ ۱۵۰ هزار گرین ۱۲۵
۶ ۱۸۰ هزار گرین ۱۵۰
۷ ۲۰۰ هزار گرین ۱۷۵
۸ ۲۵۰ هزار گرین ۲۲۵
۹ ۲۷۰ هزار گرین ۲۵۰
۱۰ ۳۰۰ هزار گرین ۲۷۵
۱۱ ۳۶۰ هزار گرین ۳۲۵
۱۲ ۴۰۰ هزار گرین ۳۵۰
۱۳ ۴۵۰ هزار گرین ۴۰۰
۱۴ ۵۰۰ هزار گرین ۴۵۰
۱۵ ۶۰۰ هزار گرین ۵۵۰
۱۶ ۷۵۰ هزار گرین ۷۰۰
۱۷ ۹۰۰ هزار گرین ۸۲۵
۱۸ ۱۰۰۰ هزار گرین ۹۵۰
۱۹ ظرفیت بالا تر

عوامل موثر بر کاهش طول عمر و راندمان رزین سختی گیر

عوامل موثر بر کاهش طول عمر و راندمان رزین سختی گیرراندمان و طول عمر رزین سختی گیر به عوامل زیادی مرتبط است و عوامل زیادی موثر بر طول عمر رزین می باشد که به چند مورد آن می پردازیم.

  • میزان کدورت آب ورودی به رزین سختی گیر
  • وجود آلودگی میکروبی در آب رزین سختی گیر
  • دمای آب ورودی به رزین سختی گیر
  • وجود مواد شیمیایی مضر به رزین سختی گیر
  • واکنش های شیمیایی
  • ترکیبات و حضور مواد آلی
  • فشار آب ورودی به رزین سختی گیر
  • سرعت خطی عبور آب از رزین سختی گیر
  • استفاده از مواد حاوی نقزه به جهت ضد عفونی کردن آب
  • احیا نکردن به موقع رزین سختی گیر
  • عدم نگهداری صحیح رزین سختی گیر
  • مشکلات طراحی در سختی گیر
  • نصب نا صحیح

تمامی عوامل فوق میتوان ضربه جبران ناپذیری به رزین سختی گیر وارد کند.

انواع رزین‌ های سختی گیر تبادل یونی

انواع رزین‌ های سختی گیر تبادل یونیرزین سختی گیر تبادل یونی در فرآیند تصفیه آب برای حذف یون ‌های مخرب و رسوب زدا مانند کلسیم و منیزیم از آب استفاده می‌ شوند. این رزین ‌ها بر اساس نوع یون‌ هایی که می ‌توانند جذب کنند، به دسته ‌های مختلف تقسیم می ‌شوند.

رزین کاتیونی (Cation Exchange Resins): رزین های کاتیونی را به عنوان رزین سختی گیر برای حذف یون های کلسیم و منیزیم استفاده می کنند. رزین تبادل یونی کاتیونی ۲ مدل ضعیف و قوی دارد که با نام های Weak Acid Cation Exchange Resins رزین کاتیونی ضعیف و Strong Acid Cation Exchange Resins رزین کاتیونی قوی شناخته می شود.

رزین آنیونی (Anion Exchange Resins): این نوع رزین به جهت حذف یون های آنیونی (منفی) در آب استفاده می شود. رزین آنیونی همانند رزین کاتیونی دو نوع رزین آنیونی ضعیف (Weak Base Anion Exchange Resins) و رزین آنیونی قوی (Strong Base Anion Exchange Resins) دارد.

رزین میکسبد (Mixed Bed Resins): رزین میکسبد در واقع مخلوط (ترکیب) رزین کاتیونی قوی با رزین آنیونی قوی به نسبت ۳/۲ می باشد. این نوع رزین برای ساخت آب مقطر و دستگاه های مقطر ساز استفاده می گردد.

رزین های خاص: رزین های تصفیه آب فقط به آنیون، کاتیون و میکسبد خلاصه نمی شود. رزین های حذف آهن، رزین های حذف آرسنیک، رزین های رنگبر و غیره از انواع رزین های خاص است.

نحوه تعویض رزین سختی گیر

نحوه تعویض رزین سختی گیرتعویض رزین‌ سختی ‌گیر در سیستم ‌های تصفیه آب معمولا به دلیل اشباع رزین‌ سختی ‌گیر انجام می گردد این مرحله از اهمیت بالایی برخوردار است. در ادامه نحوه تعویض رزین‌ سختی ‌گیر تصفیه آب را شرح توضیح می دهیم:

آماده‌ سازی اولیه، این مرحله شامل خارج کردن رزین‌ سختی ‌گیر از مدار می باشد و اطمینان حاصل کنید که فشار آب در سیستم صفر و ورودی آب بسته است. سپس با خالی کردن مخزن از رزین‌ سختی ‌گیر آماده انجام مراحل بعدی می شویم.

سپس مخزن رزین‌ سختی ‌گیر را تمیز کرده و اطمینان حاصل کنید که دیواره‌ ها و کف مخزن به طور کامل تمیز و بدون هیچ نوع ذرات یا آلودگی ‌ای هستند. در صورت لزوم، می‌ توانید از آب تمیز یا محلول شوینده مناسب برای شستشو استفاده کنید.

بعد از شستشو و تمیز کردن مخزن رزین سختی گیر، رزین جدید را بارگذاری کنید

سپس با بستن مخزن رزین‌ سختی ‌گیر  و راه‌اندازی سیستم، از کارکرد صحیح آن اطمینان حاصل کنید.

توجه کنید در هر مرحله، دستورات تولیدکننده را رعایت کنید و از تجهیزات ایمنی مناسب مانند دستکش و عینک محافظ استفاده کنید.

تعریف سختی آب و کاربرد رزین برای سختی گیری

تعریف سختی آب و کاربرد رزین برای سختی گیریسختی آب یاtotal hardness (TH) به میزان مواد معدنی محلول در آب گفته می ‌شود. این مواد اغلب از یون‌ هایی مانند کلسیم و منیزیم تشکیل می ‌شوند. سختی آب می ‌تواند بر اساس نوع مواد معدنی حل شده در آب به دو بخش تقسیم شود که سختی آب کربناتی (یون ‌های کربنات و بی‌کربنات) و سختی آب غیرکربناتی (کلسیم و منیزیم) می باشد.

از رزین های تبادل یونی نوع کاتیونی برای حذف و کاهش TH آب استفاده می شود.

جنس رزین چیست؟

جنس رزین چیست؟جنس رزین سختی گیر از رزین ‌های پلی ‌استایرن، پلی ‌اکریلیک و یا رزین ‌های دیگر تشکیل شده باشند. شکل رزین کروی شکل و کار آن حذف یون در آب است.

رزین میکس بد

رزین میکس بدرزین میکسبد (Mixed Bed Resin) یک نوع رزین مخصوص است که از ترکیب رزین ‌های کاتیونی و آنیونی تشکیل شده است در واقع این رزین ترکیب هر دو رزین است. این رزین به صورت دانه‌ های کوچک در دسترس است و به عنوان یک فیلتر پایانی (فیلتری در مرحله آخر برای تصفیه آب و مقطر سازی استفاده می شود) برای تصفیه آب به‌کار می ‌رود.

رزین میکسبد، در فرآیند تصفیه آب به منظور حذف یون ‌های مختلف از آب به کار می ‌رود. زمانی که آب از رزین میکسبد عبور می ‌کند، یون‌های مثبت و منفی به ترتیب از رزین کاتیونی و آنیونی جذب می ‌شوند و آب خروجی شده از این فرآیند دارای سطحی بسیار پاک و خالص می ‌شود. استفاده از رزین میکسبد در فرآیند های تصفیه آب برای حذف یون ‌های مختلف، به ویژه در صنایعی که نیاز به آب بسیار خالص دارند مانند صنایع الکترونیکی، دارو سازی، آزمایشگاه ‌ها و صنایع پردازشی، بسیار معمول است.

عملکرد رزین سختی گیر

عملکرد رزین سختی گیررزین سختی گیر همان طور که از اسمش مشخص می باشد (رزین تبادل یونی) با تبادل یون سدیم با کلسیم و منیزیم، TH آب را کاهش می دهد. در واقع عملکرد رزین سختی گیر به این گونه است که آب با عبور از بستر رزین یون کلسیم و منیزیم از آب حذف شده و یون سدیم (از نمک احیاکننده رزین سدیم خارج میگردد) تبادل می شود.

تفاوت رزین کاتیونی و آنیونی

تفاوت رزین کاتیونی و آنیونیتفاوت اصلی و عمده بین دو نوع رزین سختی گیر آنیونی و رزین سختی گیر کاتیونی در گروه ‌های عملکردی آن ‌ها است. رزین‌ های کاتیونی دارای گروه ‌های اسیدی و رزین‌ های آنیونی دارای گروه‌های بازی هستند و از طرفی رزین ‌های کاتیونی بیشتر برای حذف یون ‌های مثبت (+) و رزین ‌های آنیونی برای حذف یون ‌های منفی (-) استفاده می ‌شوند. لازم به ذکر است رزین های آنیونی ذراتی مانند نیترات، سولفات و کربنات را از آب حذف می کند در صورتی که رزین های کاتیونی کلسیم و منیزیم را از آب حذف می کنند.

رزین آنیونی قوی

رزین آنیونی قویرزین‌ تبادل یونی آنیونی قوی یکی از انواع رزین های تصفیه آب هستند. این رزین ‌ها دارای گروه‌ های آنیونی قوی هستند که به افراد و مجموعه هایی که نیاز به رزین آنیونی قوی دارند اجازه می ‌دهند یون ‌هایی با بار مختلف (یون هایی با بار منفی) را از آب حذف کنند. در فرآیند تصفیه آب از رزین ‌های تبادل یونی آنیونی قوی به عنوان یک پیش تصفیه برای از بین بردن یون ‌های منفی (مانند سولفات، نیترات، کلراید، کربنات و غیره) از آب استفاده می ‌شود.

کاربرد رزین آنیونی قوی

کاربرد رزین آنیونی قویاصلی ترین کاربرد رزین آنیونی قوی در تصفیه کردن آب در سیستم های خانگی و صنعتی می باشد. همچنین از رزین آنیونی قوی در پالایشگاه ها نیز برای تصفیه مواد شیمیایی استفاده می شود. رزین آنیونی قوی کاربرد های دیگری در سیستم های دیالیز، تولید دارو، تصفیه پساب و غیره دارد.

رزین آنیونی ضعیف

رزین آنیونی ضعیفرزین‌ آنیونی ضعیف، یک نوع رزین است که دارای گروه ‌های منفی بسیار ضعیف هستند. این نوع رزین ‌ها به یون ‌های هیدروژن می ‌پیوندند و‌توانند آب را یونیزه کنند. همچنین رزین های تبادل یونی آنیونی ضعیف در فرایند های شیمیایی و بیولوژیکی نقش مهمی دارند.

کاربردهای رزین آنیونی ضعیف

کاربردهای رزین آنیونی ضعیفاز جمله کاربرد های رزین آنیونی ضعیف می ‌توان به استفاده در فرایند های غشایی(دستگاه تصفیه آب صنعتی – RO system)، تصفیه آب، تصفیه فاضلاب، و فرایند های شیمیایی دیگر اشاره کرد.

رزین کاتیونی قوی

رزین کاتیونی قویرزین‌ کاتیونی قوی یکی از متداول ترین انواع رزین  برای تصفیه آب شهری، تصفیه آب های سطحی و یا آب های حاوی به کلسیم و منیزیم هستند. آب خروجی از رزین کاتیونی تصفیه آب با کمترین میزان یون‌ و ناخالصی‌ ها حاصل می شود. از مزیت های استفاده از رزین‌ های کاتیونی قوی در تصفیه آب می ‌توان به کارایی بالا، عمر طولانی رزین، و قابلیت بازیابی (احیا) و استفاده مجدد از رزین‌ اشاره کرد.

رزین کاتیونی ضعیف

رزین کاتیونی ضعیفرزین کاتیونی ضعیف نیز مانند رزین کاتیونی قوی از پلیمر تشکیل شده‌ است. رزین‌ کاتیونی ضعیف دارای گروه ‌های باردار متوسط یا ضعیف هستند که در مقایسه با رزین‌ های کاتیونی قوی، توانایی کمتری در جذب یون‌ دارند. کاربرد این رزین ها برای آب هایی با غلظت یون پایین می باشد. استفاده از نوع مناسب رزین بستگی به آنالیز آب مورد نظر و هدف نهایی تصفیه دارد.

انواع رزین سختی گیر کاتیونی

انواع رزین سختی گیر کاتیونیرزین های سختی گیر کاتیونی از چند نظر تقسیم بندی می شوند. اول نوع خود رزین میباشد که رزین کاتیونی ضعیف و رزین کاتیونی قوی می باشد. دوم برند خود رزین می باشد. که شرکت های مختلفی همچون رزین پرولایت (PUROLITE)، رزین فیلمتک دو پونت (DUPONT)  و غیره تقسیم بندی می شود.

عمر مفید رزین سختی گیر و پارامترهای تاثیرگذار در عمر رزین سختی گیر

عمر مفید رزین سختی گیر و پارامترهای تاثیرگذار در عمر رزین سختی گیرعمر مفید رزین سختی گیر به عواملی همچون سختی آب ورودی و شرایط آنالیزی آب، شزایط محیطی همچون رطوبت (بعضی از رزین ها در شرایط محیطی مرطوب تجزیه میشوند)، دمای بالا و حتی تشعشعات UV نیز تاثیر بر طول عمر رزین دارند.

عمر مفید رزین سختی گیرترکیبات شیمیایی تاثیر مستقیمی بر طول عمر و عمر مفید رزین دارند. عمده ترین عامل برای افزایش طول عمر رزین و عمر مفید آن احیا به موقع رزین و اپراتوری صحیح می باشد.

عمر مفید رزین سختی گیر و پارامترهای تاثیرگذار در عمر رزین سختی گیرمزایای رزین تبادل یونی

مزایای رزین تبادل یونیمزایای رزین تبادل یونی برای تبادل یون و کاهش سختی آب، حذف یون فلزات سنگین، کاهش آلودگی های آب، افزایش طول عمر دستگاه ها و سیستم های تصفیه آب صنعتی، کارایی بالا در سیستم و صنایع و توانایی استفاده مکرر از آب از مزایا رزین تبادل یونی می باشد. با توجه به این مزایا، رزین‌ های تبادل یونی به عنوان یک ابزار مؤثر در صنعت تصفیه آب و استفاده از آب ‌ها در صنایع مختلف شناخته شده ‌اند.

نحوه تعویض رزین سختی گیر

نحوه تعویض رزین سختی گیرنحوه تعویض رزین سختی گیر حتما میبایست توسز کادر فنی و فرد متخصص انجام گیرد. لذا پیشنهاد میگردد برای تعویض رزین سختی گیر با واحد خدمات پس از فروش شرکت آب پاک سازان تماس حاصل فرمائید.

به صورت کلی ابتدا براب تعویض رزین سختی گیر باید آب ورودی به سیستم را قطع نمود، سپس مواد داخل فیلتر را که همان رزین تبادل یونی سختی گیر باشد خالی کرد، بعد از آن پس از اطمینان از محفطه رزین و نازل ها رزین جدید را داخل مخزن شارژ کرد و در آخر اتصالات را وصل و سیستم را تست کنید.

احیای رزین سختی گیر و احیای رزین کاتیونی

احیای رزین سختی گیر و احیای رزین کاتیونیاحیا سختی گیر بسته به نوع رزین استفاده شده دارد معمولا از اسید و یا نمک برای احیا رزین استفاده می کنند البته بعضی از رزین ها غیر قابل احیا هستند. شرکت تولید کننده رزین تبادل یونی و سختی گیر دستور العمل احیا رزین را هنگاه خرید باید به شما آموزش دهند (البته بعضی از سختی گیر ها اتوماتیک این کار را انجان میدهند.)

احیای رزین سختی گیر و احیای رزین کاتیونیبه جهت احیا رزین سختی گیر ابتدا محلول احیا را آماده کنید و رزین سختی گیر را با آن شستشو دهید.

زمان تعویض رزین‌های سختی گیر

زمان تعویض رزین‌های سختی گیرزمان تعویض رزین ‌های سختی‌ گیر (رزین ‌های تبادل یونی) بستگی به چندین عامل دارد که می ‌تواند بر اساس شرایط محیطی و نوع استفاده متغیر باشد. اما در صورتی که رزین‌ های تبادل یونی اشباع شده یا کارایی آن ها به حدی کاهش یابد که نتواند به طور مطلوب یون ‌ها را جذب کند، تعویض ضروری است.

این عوامل عبارتند از:

میزان استفاده

کیفیت آب و آنالیز آن

شرایط محیطی

نوع رزین

به طور معمول، تعویض رزین ‌های سختی ‌گیر در سیستم ‌های تصفیه آب حدود ۲ تا ۵ سال یا حتی بیشتر می باشد.

آب سخت چیست؟

آب سخت چیست؟آب سخت، واژه ای است که برای توصیف مقدار مواد معدنی موجود در آب استفاده می ‌شود، به‌ویژه مقدار زیاد کربنات ‌ها و یون ‌های کلسیم (ca) و منیزیم(mg). وقتی آب از زمین عبور می ‌کند و به معادن و سنگ ‌ها برخورد می ‌کند، می ‌تواند مواد معدنی را از سنگ ‌ها حل در خود حمل می کند. این مواد معدنی می ‌توانند از جمله کربنات کلسیم و منیزیم باشند که معمولاً زمانی که آب به طور زیادی این مواد را حل کرده باشد، آب را “سخت” می‌ کنند.

واحد اندازه‌گیری معمول برای سختی آب، قسمت در میلیون یا همان پی پی ام (ppm) یا میلی‌گرم بر لیتر (mg/L) است.

شکل ظاهری رزین کاتیونی

شکل ظاهری رزین کاتیونیشکل ظاهری رزین کاتیونی به صورت دانه های به کوچک گرد به رنگ زرد طلایی می باشد. بهترین تشبیه برای رزین کاتیونی از نظر شکل و ظاهر، دانه های خاکشیر است. شکل ظاهری رزین کاتیونی دقیقا مشابه خاکشیر می باشد.

انواع رزین کاتیونی، آنیونی و میکس‌بد پرولایت

انواع رزین کاتیونی، آنیونی و میکس‌بد پرولایتبرند پرولایت purolite یک شرکت در زمینه تولید رزین سختی گیر تصفیه آب می باشد. نوع رزین کاتیونی، رزین آنیونی و میکسبد از معروف ترین نوع های این شرکت می باشد که انواع آن در جدول زیر آورده شده است.

ردیف نوع رزین مدل کاتالوگ
۱ رزین پرولایت purolite کاتیونی C100 دانلود کاتالوگ C100
C100E دانلود کاتالوگ C100E
PGW6000 دانلود کاتالوگ PGW6002E
C100H دانلود کاتالوگ C100H
C104 PLUS دانلود کاتالوگ C104 PLUS
۲ رزین پرولایت purolite آنیونی A400 دانلود کاتالوگ A400
A400H دانلود کاتالوگ A400OH
A600 دانلود کاتالوگ A600
A520E دانلود کاتالوگ A520E
A500 PLUS دانلود کاتالوگ A500PLUS
A500TLSO4 PLUS دانلود کاتالوگ A500TLSO4PLUS
A502P دانلود کاتالوگ A502P
۳ رزین پرولایت purolite میکسبد MB400 دانلود کاتالوگ MB400
UCW3600 دانلود کاتالوگ UCW3600

احیای رزین سختی گیر و احیای رزین کاتیونی

نگهداری از فیلترهای سختی گیر رزینی

نگهداری از فیلترهای سختی گیر رزینینگهداری از فیلتر های رزینی به عوامل زیادی بستگی دارد. دلیل اصلی نگهداری از هر سیستمی اللخصوص سختی گیر افزایش طول عمر و کاهش هزینه ها است. اولین نکته در نگهداری از فیلتر های رزینی توجه به آموزش ها و دستورالعمل های سازنده و تولید کننذه فیلتر سختی گیر است. گاهش حتی بهتر است دوره های آموزشی نگهداری از سختی گیر را دوباره مرور کنیم. دومین نکته در نگهداری از فیلتر های رزینی توجه به محیط نگهداری فیلتر سختی گیر و مراقبت های کلی از سیستم می باشد. (همچون دما، تهویه مناسب، اپراتوری و…) و آخرین نکته احیا به موقع فیلتر سختی گیر است.

کاربرد رزین در تصفیه آب و سختی گیری

کاربرد رزین در تصفیه آب و سختی گیریرزین‌ های سختی گیر گروهی از مواد شیمیایی هستند که در تصفیه آب و سختی‌ گیری مورد استفاده قرار می ‌گیرند. این رزین ‌ها معمولاً به عنوان جاذب ‌های یونی عمل می ‌کنند و از آب یون ‌های مختلف مانند کلسیم و میزیم را حذف می ‌کنند. از رزین ‌ها برای دستگاه تصفیه آب صنعتی و بهبود کیفیت آب در فرآیند های مختلف استفاده می ‌شود.

کاربرد رزین در تصفیه آب و سختی گیریپکیج های سختی گیر رزینی عمده ترین کاربرد رزین در تصفیه آب و سختی گیری هستند که با حذف یون ‌های کلسیم و منیزیم سختی آب را کاهش می دهند. این کار باعث جلوگیری از تشکیل سنگ ‌های آهکی و رسوبات در لوله ‌ها و تجهیزات می‌ شود و عمر مفید این سیستم ها را افزایش چشمگیری می دهند. فرآیند “سختی گیری رزین” از طریق تبادل یونی بین یون ‌های کاتیونی (مانند Na⁺) که به جای یون ‌های کلسیم و منیزیم می ‌آیند، انجام می ‌شود.

رزین کاتیونی در تصفیه آب

رزین کاتیونی در تصفیه آبرزین های کاتیونی در تصفیه آب برای برای حذف یون های مثبت مانند کلسیم و منیزیم در آب استفاده می شود این رزین معمولا به عنوان پیش تصفیه فیلتر شنی در دستگاه تصفیه آب صنعتی نیز استفاده می شود. کاهش تی اچ (th) یا سختی کل از عمده دلایل استفاده از رزین سختی گیر کاتیونی است.

رزین آنیونی در تصفیه آب

رزین آنیونی در تصفیه آبرزین ‌های آنیونی یکی از فیلتر های استفاده شده در فرآیند های تصفیه آب هستند. این رزین ‌ها قابلیت حذف یون ‌های منفی موجود در آب را دارند. زمانی که آب از طریق یک ستون از رزین ‌های آنیونی عبور می ‌کند، یون ‌های منفی مانند سولفات، نیترات، کلراید و… توسط این رزین ‌ها جذب می ‌شوند. استفاده از رزین‌ های آنیونی در فرآیند های تصفیه آب بستگی به نوع آلودگی‌ ها و نیاز های خاص آب دارد. این رزین ‌ها معمولاً در فرآیند های تصفیه آب خانگی، تصفیه آب شهری، و تصفیه آب صنعتی مورد استفاده قرار می ‌گیرند.

تقسیم بندی رزین حذف رسوب

تقسیم بندی رزین حذف رسوبتقسیم بندی رزین حذف رسوب بر اساس نوع یون و ماهیت آن است. به عنوان مثال جهت حذف یون های مثبت مانند کلسیم و منیزیم از رزین کاتیونی استفاده میکنند و برای حذف یون های منفی از رزین آنیونی استفاده می شود. حال با ترکیب دو رزین کاتیون و آنیون رزینی تحت عنوان رزین میکسبد طراحی می شود که کار آن حذف یون مثبت و منفی از آب است و در ساخت آب مقطر کاربرد دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *