چگونه زن در نصف دارایی شوهر شریک می‎شود؟

۲
0
زمان مطالعه: 3 دقیقه
تنصیف یکی از شروط مندرج در عقدنامه های رسمی ازدواج است و مربوط به انتقال بخشی از اموال و دارایی مرد به زن در آینده و در صورت وقوع طلاق و طبق شرایطی است که در قانون تعیین شده است.
ازدواج

چگونه زن در نصف دارایی شوهر شریک می‎شود؟

در روز تنظیم سند ازدواج، سردفترداران ازدواج و طلاق وظیفه دارند که شروطی را که در قباله ازدواج ذکر شده برای زن و شوهر توضیح دهند. اما از یک طرف برخی سردفترداران به این تکلیف خود عمل نمی‎کنند و از طرف دیگر زن و شوهر چنان گرم صمیمیت و تازگی رابطه جدید هستند که معمولا کمتر کسی می‎داند پای چه چیزی را امضا می کند.

اما یکی از شروطی که در قباله ازدواج وجود دارد و زوج ها آن را امضا می کنند شرط انتقال تا نصف دارایی شوهر به زن است. زن و شوهر با امضا زیر این شرط توافق می کنند که زن در اموالی که شوهر بعد از ازدواج به دست می آورد سهیم باشد. اینکه این شرط در چه شرایطی اجرا می‎شود و زن چگونه می‎تواند از امتیازی که با این شرط به دست آورده است، استفاده کند موضوعی است که در مجله پیام دلتا آن را بررسی می کنیم.

ازدواج

تنصیف دارایی چیست و شرایط آن چگونه است؟

تنصیف یکی از شروط مندرج در عقدنامه‎های رسمی ازدواج است و مربوط به انتقال بخشی از اموال و دارایی مرد به زن در آینده و در صورت وقوع طلاق و طبق شرایطی است که در قانون تعیین شده است.

یک وکیل دادگستری در خصوص بررسی شروطی که برای تحقق واگذاری تا نصف اموال شوهر به همسرش باید محقق شود می‎گوید: چهار شرط برای تحقق واگذاری تا نصف اموال شوهر به همسر وجود دارد: شرط نخست این است که درخواست طلاق باید از طرف مرد مطرح شده باشد، دوم اینکه این تقاضا ناشی ازسوءاخلاق یا سوءرفتار زن نباشد.در واقع اگر مرد بتواند عدم تمکین زن را اثبات کند، این شرط برای زن قابل اجرا نخواهد بود.
شرط دیگر این است که مرد در طول زندگی مشترک اموالی به‌دست آورده باشد. با توجه به این شرط، اموالی که قبل از ازدواج به‌دست می‌آید مشمول انتقال تا نصف دارایی نخواهد شد. همچنین این شرط مشمول اموال موروثی نمی‎شود، زیرا اموال ناشی از ارث، اموال به‌دست‌آمده قبل از زندگی زناشویی محسوب می‎شود.
این وکیل در خصوص شرط چهارم می‎گوید: موجود بودن دارایی مرد در حین طلاق نیز شرط آخر است؛ بنابراین، اموال از بین رفته مرد شامل این شرط نمی‎شود. در این شرط باید بدهی‎های شوهر نیز مدنظر قرار گیرد. به‌عنوان مثال اگر مرد نسبت به مهر زنی که می‌خواهد او را طلاق دهد یا زن دیگرش، تعهد خود را به جای نیاورده و دین خود را نپرداخته باشد و مشغول‌الذمه باشد، پرداخت مهریه زن از دارایی مرد، نسبت به اعمال شرط واگذاری تا نصف اموال شوهر مقدم است و ابتدا باید مهریه زن پرداخت شود.
وقتی دادگاه این چهار شرط را احراز کند نصف اموال مرد را به زن واگذار می‌کند.

ازدواج

ادعای اعسار در موضوع شرط تا نصف دارایی

وکیل دادگستری همچنین در پاسخ به این سوال که آیا شوهر می تواند نسبت به موضوع شرط تا نصف دارایی مدعی اعسار شود؟ می‎گوید: چنانچه دادگاه انتقال درصد مشترکی از اموال را مورد حکم قرار دهد،به طور مثال ملک یا خانه‎ای که میان زن و شوهر مشترک باشد و سهم جداگانه هر یک معین نشده باشد. تنصیف منتفی است. زیرا با وجود اموالی که وجود دارند، ادعای اعسار بی‎مورد است و این ادعا صرفا نسبت به بدهی، قابل پذیرش است نه زمانیکه اموال و دارایی موجود است.

شرط تنصیف و اجرت المثل

منظور از اجرت المثل حقی است که به نسبت مدت زندگی مشترک و میزان کارهای انجام شده توسط زن در منزل، کارشناسی و تعیین می‎شود. اجرت المثل و شرط تنصیف هر دو از حقوق مالی زن اما منشا مطالبه آنها و ملاک محاسبه هر یک متفاوت است. اجرت المثل حقی است بر اساس قانون و تنصیف حقی است ناشی از شرطی که ضمن عقد شده است.

دادگاه ها به موجب قانون، امکان مطالبه هر دو را منتفی می دانند. یعنی زن باید بین آن ها یکی را انتخاب کند تا مرد به پرداخت آن محکوم شود.

۲ دیدگاه

  1. میلاد سلمان زاده

    ۲۱ شهریور ۱۳۹۸ در ۳:۲۰ ب٫ظ

    ممنون عالی

    پاسخ

  2. علی مردانی

    ۲۰ شهریور ۱۳۹۸ در ۲:۵۸ ب٫ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر ببینید در نکات حقوقی

همچنین بخوانید

چه زمانی داشتن وکیل برای طلاق توافقی الزامی است؟

یکی از سؤالاتی که از ما پرسیده می‌شود آن است که داشتن وکیل برای طلاق توافقی الزامی است یا …