معرفی مشاغل

بهترین شغل فروشندگی در ایران (بررسی بازار کار و درآمد)

زمان مطالعه: 7 دقیقه

فروشنده کیست؟ انواع فروشندگی کدامند؟

فروش معامله‌ای است بین دو یا چند طرف که در آن خریدار کالاها، خدمات یا دارایی‌های مشهود یا نامشهود را با پرداخت پول دریافت می‌کند. به عبارتی دیگر می‌توان گفت فروش فرآیندی است که در آن فرد، افراد یا شرکت‌ها، کالاها و خدمات خود را به مردم یا عده‌ای خاص می‌فروشند و در ازای آن، پولی را دریافت می‌کنند.
فروشندگی اصول خاصی دارد. اصول فروش مفاهیم اساسی هستند که بر دیدگاه مشتری و در نتیجه فروش شما تأثیر می گذارند. توجه به این اصول می‌تواند در تبدیل شما به یک فروشنده خوب، تاثیرگذار باشد. بعضی از این  اصول عبارت است از:

جستجوی آگهی‌های استخدامی
  • تعریف محصول به مردم جهت خرید بهتر کمک می‌کند
  • فروش 60 درصد گوش دادن و 40 درصد صحبت کردن است
  • پیام فروش شامل دو جمله است: چرا مشتریان شما را انتخاب می کنند و آیا کار شما بهتر از دیگران است و چرا؟
  • مشتریان به کسب و کار خود اهمیت می‌دهند، نه به شما.
  • شهرت و اعتبار شما همیشه بر شما مقدم است.
  • ایجاد رابطه، بخش مهمی از فروش است.

فروشنده کیست؟

فروشنده، می‌تواند یک فرد، مجموعه‌ای از افراد و یا یک شرکت و سازمان خاص باشد که خدمات و یا کالاهای خود را به فروش می‌رساند. فروشندگی، شغلی است که نیاز به تحصیلات خاصی ندارد، هر چند تحصیل در برخی از رشته‌ها مانند مدیریت بازرگانی، مدیریت عمومی، روابط عمومی و برخی از رشته‌های مدیریت می‌تواند به افزایش آگاهی و مهارت افراد کمک کند، اما بخش مهمی از فروشندگی به علاقه، تجربه و استعداد افراد مربوط است. با این حال فردی که تحصیلات مرتبط با فروشندگی دارد و از طرفی مهارت و تجربه لازم را نیز کسب کرده است، می‌تواند یک فروشنده حرفه‌ای باشد. البته نقش تجربه نیز در این مورد بسیار مهم است. تا جایی که ممکن است فرد خود را گزینه مناسبی برای فروشندگی نداند، اما با گذراندن یک دوره کارآموزی و یا اصطلاحا شاگردی در بین فروشندگان، به یک فروشنده ماهر تبدیل شود.

شخصیت های مناسب شغل فروشندگی

مطابق با آزمون MBTI تیپ شخصیتی فروشندگان با الگوهای ESFJ، ESTP، ENTJ، INTJ، ISTP مطابقت دارد.
تیپ شخصیتی ESFJ مایرز-بریگز برای متخصصان پس از فروش و مدیران در نظر گرفته می‌شود. یک ESFJ برای کمک به دیگران انگیزه دارد. این فرد به سرعت متوجه می شود که شخص دیگری نیاز دارد و هر کاری برای تامین آن انجام می دهد و تمام تلاش خود را برای دستیابی به بهترین نتایج به کار می گیرد.
فروشنده‌ای که دارای تیپ شخصیتی ESTP است، برای پروژه‌های کوتاه‌مدت بسیار مفید است – مانند جذب مشتری جدید یا بستن قرارداد فروش پس از اینکه دیگران مقدمات کار را فراهم کردند.
تیپ شخصیتی ENTJ  در مورد کسانی است که به عنوان رهبر متولد شده‌اند و در فروش نتیجه‌محور هستند. یک فروشنده ENTJ آماده است تا یک بازی طولانی را انجام دهد و برای پایان موفقیت آمیز پیشروی کند.
اگرچه افراد با تیپ شخصیتی INTJ  به طور ذاتی مستقل هستند، اما در پیروی از یک رهبر مشکلی ندارند. این تیپ شخصیتی زمانی که وظیفه ارائه دیدگاه‌های توضیحی یا ارتباطی را بر عهده دارد، بهترین عملکرد را دارد.
هنگامی که مشکلاتی در استراتژی فروش یک شرکت ایجاد می‌شود، وجود یک ISTP در تیم بسیار کمک کننده است، زیرا انعطاف‌پذیری این تیپ شخصیتی سازگاری با موقعیت‌های مختلف را آسان می‌کند

انواع شغل فروشندگی کدامند؟

فروشندگی به شکل‌های مختلفی انجام می‌شود:

فروش حضوری:
فروش حضوری شکل غالب و البته سنتی فروش است. در این شکل از فروش، فروشنده یا فروشندگان، کالا و خدمات خود را به صورت حضوری ارائه می‌دهند و خریداران پس از بازدید و انتخاب محصول، آن را خریداری می‌کنند. ممکن است در فروش حضوری، خریدار محصول انتخابی را به صورت غیرحضوری سفارش دهد، به عنوان نمونه از فروشنده درخواست کند محصول را با پست یا پیک برایش ارسال کنند، حتی در این صورت نیز، فروشنده حضوری حتما وجود دارد و در شرکت، سازمان یا مغازه خود به کار فروش می‌پردازد.

شکل اینترنتی فروش:
این شکل از فروش که می‌توان آن را دورکاری فروشندگی نیز دانست، تقریبا بعد از گسترش اینترنت و سرعت آن و نیز راه‌اندازی سایت‌ها و شبکه‌های مجازی ایجاد شد. در این شکل از فروش، فروشندگان از طریق دنیای مجازی به معرفی کالاها و خدمات خود می‌پردازند و خریداران یا کاربران با مشاهده آنها، محصول خود را انتخاب و به صورت اینترنتی از فروشنده غیرحضوری سفارش می‌دهند. در فروش اینترنتی، تمام فرآیند فروش و پرداخت به صورت اینترنتی است. می توانید آگهی های استخدام فروشنده دورکار را در سایت ایران استخدام دنبال کنید.

فروش تلفنی:
فروش تلفنی را نیز می‌توان شکلی از فروش غیرحضوری دانست. البته بسته به نوع خرید، ممکن است بخشی از فرآیند خرید به صورت حضوری نیز انجام شود. به این ترتیب که فروشنده، با مشتری‌ها تماس گرفته و با ارائه مشاوره لازم، آنان را به خرید ترغیب می‌کند. در صورت تمایل خریداران به خرید، محصول خریداری شده به صورت غیرحضوری ارسال می‌شود و یا ممکن است فرد با مراجعه به مکان فروش، آن را به صورت حضوری خریداری نماید.

شغل فروشندگی

شغل فروش می‌تواند شامل کالاها و خدمات زیادی شود. فروشندگی پوشاک، لوازم آرایش، لباس، موبایل و… برخی از شغل‌های فروشندگی است که به شکل آزاد و مستقل انجام می‌شود و بسیاری از ما با آن آشنا هستیم. عمده این شغل‌ها به دو شکل خرده فروشی و عمده فروشی صورت می‌گیرد و می‌تواند شامل فروش محصولات صنعتی و غیرصنعتی، فنی، خدمات و دانش نیز باشد.

فروشندگی

بهترین شغل فروشندگی در ایران

در ایران برای تعیین بهترین شغل فروشندگی باید به عوامل متعددی توجه کنیم. بر این اساس با قاطعیت نمی‌توان از یک شغل به عنوان بهترین شغل نام برد. اما به طور کلی فروشندگانی که در زمینه فروش محصولات و کالاهای اساسی فعالیت دارند، همیشه برای کالاهای خود مشتریانی خاص دارند. از طرفی این شغل با توجه به محل فعالیت افراد ممکن است متفاوت باشد. مثلا در مناطق لوکس و اعیان نشین فروش محصولات لوکس بسیار موفقیت‌آمیز باشد اما در مناطق حاشیه‌نشین برعکس باشد. با این حال فروش کالاها و محصولاتی که جز کالاهای اساسی هستند و یا با آنها در ارتباطند جز بهترین شغل‌های فروشندگی هستند، مانند شغل فروش پوشاک، محصولات غذایی، آریشی و بهداشتی.

پر سود ترین شغل فروشندگی

پرسودترین شغل فروشندگی، شغلی است که در آن کالاها و خدماتی که تقاضا برای آن بالا است، ارائه می‌شود و از طرفی افراد فعال در آن کم هستند. به عنوان نمونه فروشندگان محصولات خوراکی و بهداشتی جز شغل‌هایی هستند که تقاضا برای آنها همیشه وجود دارد. اما علاوه بر شغل‌های پرتقاضا برخی از شغل‌های فروشندگی، علیرغم تقاضای کم یا متوسط برای آنها، جز پرسودترین شغل فروشندگی هستند. مانند طلا فروشی، فرش فروشی، فروشگاه لباس، فروشگاه لوازم آرایشی و فروشگاه لوازم خانگی.

مزایا و معایب فروشندگی

شغل فروشندگی، مزایای زیادی دارد. از جمله آنکه فعالیت در آن نیاز به تحصیلات بالا ندارد، با سرمایه اندک نیز می‌توان آن را راه‌اندازی کرد. برای خانم‌ها و آقایان و هر رده سنی مستعد کار، مناسب است. تقاضا برای آن همیشه وجود دارد. بازار کار آن مناسب است و به راحتی می‌توان فنون و مهارت‌های این شغل را یاد گرفت.
اما در کنار این مزایا، فروشندگی معایبی نیز دارد. از جمله سختی کار. گرچه یادگیری این کار آسان است و نیاز به فن و مهارت خاصی ندارد، اما پروسه فروشندگی به علت تکراری یا یکنواخت بودن ممکن است خسته کننده باشد. بالا بودن انتقادات از سوی مشتریان و یا کشمکش با آنها نیز از دیگر معایب این شغل است.

وظایف فروشنده

وظایف کلی فروشندگان را می‌توان شامل چند مورد کلی دانست:

  • کمک  به مشتریان جهت پیدا کردن اقلام موجود در فروشگاه
  • بررسی نیازهای مردم در رابطه با کالایی که به فروش می‌رسد
  • آشنایی با شیوه‌های جدید فروش و توانایی ارسال غیرحضوری اقلام و محصولات
  • ارائه اطلاعات لازم به مشتریان
  • پیگیری شکایات مشتریان و رساندن آنها به کارفرما (در صورتی که فروشنده تحت نظر کارفرما فعالیت داشته باشد)

ترفند ها و مهارت های فروشندگی

شغل فروشندگی به مهارت‌هایی نیاز دارد که وجود آنها می‌تواند افراد را به فروشنده موفق تبدیل کند. از جمله این مهارت‌ها می‌توان به مهارت ارتباطی اشاره کرد. فروشنده‌ای که از مهارت ارتباطی بالا برخوردار است می‌تواند مشتریان را به خوبی جذب کند. اما در کنار این مهارت، ترفندها و یا تکنیک‌هایی نیز وجود دارد که به کارگیری آنها در بالا رفتن فروش موثر است. از جمله این تکنیک‌ها می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • شناخت سرنخ‌ها اولین قدم این است که اطمینان حاصل کنید که شرکت شما به طور سیستماتیک سرنخ‌های کافی برای حفظ تجارت و افزایش فروش دارد.
  • شخصیت‌های خریدار خود را شناسایی کرده و به آنها بچسبید.
  • میانبرها را پیدا کنید.
  • گوش دادن فعال را تمرین کنید.
  • سخت کار کنید.
  • پیگیر باشید.
  • مهارت‌های مردمی خود را تمرین کنید.
  • صادق باشید.
  • متعادل بمانید.
  • به چیزی که می‌فروشید ایمان داشته باشید.
  • قوی‌ترین محرک‌ها را شناسایی کنید.
  • هر جا که می روید به دنبال مشتریان بالقوه باشید.

حقوق و درآمد فروشنده

حقوق و در آمد فروشندگان بسیار متفاوت است. همه چیز بستگی به نوع کالاها یا خدمات، میزان نیاز جامعه به آن کالاها، شرایط اقتصادی، محل فروشندگی، نوع فعالیت مانند فروشندگی به صورت مستقل، تیمی یا نمایندگی و بسیاری از مسائل دیگر دارد. این عوامل حتی در مورد کالاهای مشابه نیز می‌تواند عملکرد متفاوتی داشته باشد. مثلا ممکن فروشنده پوشاک در یک منطقه، هیچ فروشی در روز نداشته باشد، اما فروشنده پوشاک در شهری دیگری، بخشی از پوشاک خود را به فروش برساند. شما هم می توانید با بررسی شرایط آگهی های استخدام فروشنده از میزان حقوق و دستمزدی که برای فروشنده در نظر گرفته می شود مطلع شوید.

بازارکار و آینده شغلی فروشندگی

شغل فروشندگی، از نظر بازار کار چشم انداز مشخص و روشنی دارد، زیرا همیشه کالاهایی برای فروش وجود دارد و در مقابل مردم بر اساس نیازهای خود به کالاهایی احتیاج دارند. بنابراین در بدترین شرایط نیز شما می‌توانید کسب و کار خود در زمینه فروشندگی را به راه اندازید. پس انتظار رونق مشاغل فروش را داشته باشید، اما با روش‌های جدید کار. البته توجه به اصول فروشندگی، مهارت، تجربه و شرایط اقتصادی نیز بر بازار کار فروشندگی تاثیرگذار است. اگر فروشنده غیر حرفه ای هستید، توجه به این نکات، ضروری است. یک فروشنده موفق، کسی است که به عوامل تاثیرگذار در فروش آگاه است و از آنها استفاده می‌کند. برای آگاهی از این عومل، گذراندن دوره‌های شاگردی و یا فعالیت پاره وقت می‌تواند مفید باشد. به طور کلی شغل فروشندگی، معمولا یک شغل آزاد است، اما برخی از شغل‌های فروشندگی دولتی نیز وجود دارند. اما در هر دو شکل، فروش اینترنتی، حضوری و مجازی وجود دارد.
اگر تمایل دارید به شکل آزاد فروشندگی کنید، در کنار مواردی که به آنها اشاره کردیم، داشتن حداقل سرمایه ضروری است، و اگر هم به عنوان کارجو قصد جذب شدن در سازمان‌های دولتی را دارید، می‌توانید به سایت کاریابی ایران استخدام مراجعه کنید و اخبار مربوط به استخدام فروشنده را مشاهده نمایید. اگر هم که کارفرما هستید، می‌توانید به درج آگهی استخدام اقدام کنید. در نظر داشته باشید که ساخت رزومه مناسب نیز می‌تواند در روند استخدام شما تاثیرگذار باشد. برای این منظور می‌توانید در ایران استخدام،از رزومه ساز رایگان استفاده کنید.

سخن پایانی

شغل فروشندگی از جمله شغل‌هایی است که در صورت داشتن مهارت لازم، می‌توان در آن موفق بود. این شغل ریسک کمی دارد و با سرمایه‌های کوچک نیز قابل راه‌اندزی است. از طرفی علاوه بر آقایان، خانم‌ها نیز طرفدار این شغل هستند و بسیاری از مشاغل فروشندگی را در دست دارند. همچنین، افراد با شرایط سنی و تحصیلی مختلف می‌توانند در آن فعالیت نمایند. به عنوان مثال دانشجویانی که تمایل دارند در کنار تحصیل، به صورت پاره وقت یک شغل آزاد داشته باشند می‌توانند به شغل فروشندگی فکر کنند. به خصوص آنکه برخی از کارفرمایان ترجیح می‌دهند متناسب با نوع کار خود، استخدام رشته‌ فروشندگی یا رشته‌های مربوط به آن را در اولویت قرار دهند. در نهایت آنکه شما در هر جایی که باشید می‌توانید به شغل فروشندگی روی آورید. فروشندگی در تهران یا شهرستان‌ها و استخدام فروشنده در تهران و شهرستان‌ها و در هر جای دیگری به راحتی امکان پذیر بوده و وجود دارد.

جهت مشاهده آگهی های استخدام فروشنده در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا