معرفی رشته های تحصیلیمعرفی مشاغل

آشنایی با رشته مهندسی کامپیوتر

زمان مطالعه: 6 دقیقه

معرفی رشته مهندسی کامپیوتر از دانشگاه تا بازار کار

حتما در اطرافیان خود افراد زیادی را دیده‌اید که علاقه خاصی به گوشی و لپ‌تاپ و وسایل این چنینی دارند. اگر صبح تا شب هم پای سیستم باشند، خسته نمی‌شوند و از یادگیری نرم‌افزارهای جدید لذت می‌برند. اگر شما نیز این ویژگی‌ها را دارید، دروازه‌های ورود به شغل مهندسی کامپیوتر به رویتان باز است!
اما بیایید پیش از اینکه به سراغ معرفی شغل مهندسی کامپیوتر برویم، عینک فیلسوفانه به چشم بزنیم و این رشته را از زاویه‌ای عمیق‌تر نگاه کنیم. متخصصان کامپیوتر در حقیقت افرادی هستند که ما را از کارهای تکراری و پیش پا افتاده نجات می‌دهند. آن‌ها با کمک برنامه‌های کامپیوتری توانسته‌اند توجه مغز و عضلات انسان را به جای کارهای بیهوده و تکرارشونده به سمت امور مهم بکشانند.

جستجوی آگهی‌های استخدامی

شعار مهندسان کامپیوتر این است که:

” انسان می‌اندیشد اما این ماشین است که کار می‌کند!”

با این مقدمه جمع‌و‌جور، به سراغ معرفی رشته کامپیوتر که این روزها بازار کار داغی دارد، می‌رویم. با ما همراه باشید

انتخاب رشته مهندسی کامپیوتر در دانشگاه

مهندس کامپیوتر شخصی است که به طراحی و ساخت اجزای سخت‌افزاری یا نرم‌افزاری کامپیوتر می‌پردازد. این رشته از پرطرفدارترین رشته‌ها در دنیا و ایران است و تا مقطع دکتری تدریس می‌شود.
علاوه بر اینکه از دبیرستان امکان ورود به رشته کامپیوتر فراهم است، در هنرستان‌های فنی‌و‌حرفه‌ای نیز رشته‌ای جداگانه برای کامپیوتر تدریس می‌شود. از طرفی در مقطع کارشناسی رشته‌ی کامپیوتر دارای سه گرایش است:

  • مهندسی کامپیوتر نرم افزار
    پر طرفدارترین گرایش کامپیوتر، نرم افزار است. همانطور که می‌دانید تا نرم‌افزاری نباشد، کامپیوتر کار نمی‌کند. نرم‌افزارها نقش حکمران را برای سخت‌افزار بازی می‌کنند و به او دستور می‌دهند که چه کاری باید انجام دهد.
    مهندسان نرم افزار در دانشگاه با انواع زبان‌های برنامه‌نویسی، سیستم‌ عامل‌های مختلف و الگوریتم‌های کامپیوتری آشنا می‌شوند. اما اگر خودشان تلاش نکنند و آموزش نبینند، راه به جایی نمی‌برند. اگر وارد این رشته شدید، حتما از دوران دانشجویی کارآموزی بروید تا چم و خم کار دستتان بیاید. واقعیت این است که با پاس کردن درس‌های تئوری، مهندس نمی‌شوید. بلکه با آموزشی عمیق، مفهومی و عملی بهتر با این رشته تعامل پیدا خواهید کرد. به این ترتیب علاقه‌تان به رشته نرم افزار بیشتر نیز خواهد شد و عطش یادگیری در شما جوانه می‌زند! پیشنهاد میکنیم، بروز ترین آگهی های مربوط به استخدام مهندس نرم افزار در اصفهان و سایر استان های کشور را در سایت ایران استخدام مشاهده نمایید.

رشته مهندسی کامپیوتر

دروس تخصصی دانشگاه برای گرایش نرم افزار:
مهندسی نرم افزار
طراحی پایگاه داده
ذخیره و بازیابی اطلاعات
طراحی و تحلیل سیستم
طراحی و ساخت کامپایلرها
شبیه‌سازی کامپیوتری
پروژه آزمایشگاه سیستم عامل و پایگاه داده
پروژه نرم افزار
کارآموزی
چنانچه میخواهید کارآموزی خود را در شرکت های معتبر انجام دهید، پیشنهاد میکنیم آگهی های استخدام کارآموز مهندسی نرم افزار را مشاهده نمایید.

اما گرایشی خاص برای آدم‌های خاص، همین سخت افزار است. رشته‌ای کاملا عملی و فیزیکی. حتما می‌دانید که به هر آنچه قابل لمس باشد مثل کیس، کیبورد، ماوس، مانیتور، سیم‌پیچی‌های شبکه و… سخت افزار کامپیوتر می‌گویند. همانطور که در مطلب معرفی شغل مهندس سخت افزار اشاره شد، دانشجویان این گرایش در طول تحصیل خود یاد می‌گیرند که چگونه سخت‌افزارها را طراحی و کنترل کنند. طراحی شبکه‌های کامپیوتری را نیز یک مهندس سخت افزار می‌تواند انجام می‌دهد. کارفرمایان زیادی برای استخدام مهندس سخت افزار در سایت ایران استخدام درج آگهی نموده اند.

دروس تخصصی دانشگاه برای گرایش سخت افزار:
سیگنال‌ها و سیستم‌ها
مدارهای الکتریکی
انتقال داده‌ها
سیستم‌های کنترل خطی
طراحی سیستم‌های VLSI
الکترونیک دیجیتال
کارآموزی
اگر شما هم فارغ التحصیل رشته مهندسی سخت افزار هستید و به دنبال فرصت های شغلی بروز هستید، پیشنهاد میکنیم با عضویت به عنوان کارجو و با استفاده از سیستم رزومه ساز رایگان ایران استخدام، رزومه خود را در کوتاه ترین زمان ممکن ایجاد نموده و برای کارفرمایانی که برای استخدام کارآموز مهندس سخت افزار درج آگهی استخدام نموده اند ارسال نمایید.

فناوری اطلاعات در واقع زیرمجموعه‌ی گرایش نرم افزار محسوب می‌شود و از ترکیب این رشته با مهندسی صنایع، مدیریت و مهندسی الکترونیک به وجود آمده است. رابطه نرم افزار با IT مثل ارتباط پزشک و داروساز می‌ماند. یعنی همانطور که پزشک دارو را تجویز می‌کند و داروساز آن را می‌سازد؛ مهندس نرم‌ افزار نیز به ارائه راه‌حل برای مشکلات پیچیده می‌پردازد و مهندس IT آن راه‌حل‌ها را پیاده‌سازی کرده و قابل استفاده می‌کند. رشته علوم کامپیوتر نیز پلی میان کامپیوتر و ریاضی است و به مطالعه نحوه محاسبات می‌پردازد. در این رشته دانشجو یاد می‌گیرد که راه‌حلی برای مسئله‌ها پیدا کند که در کمترین زمان و با بیشترین دقت به حل آن منجر شود.

دروس تخصصی دانشگاه برای رشته ‌IT:
مبانی IT
مهندسی IT
تجارت الکترونیکی
مدیریت و کنترل پروژه‌های IT
برنامه‌ریزی استراتژیک IT
آموزش الکترونیکی
محیط‌های چند رسانه‌ای
پروژه IT
کارآموزی

در مقطع کارشناسی ارشد نیز رشته کامپیوتر دارای ۶ گرایش است که شامل نرم افزار، معماری کامپیوتر، هوش مصنوعی، الگوریتم محاسبات، علوم کامپیوتر، بیوانفورماتیک و IT می‌شود.

تنوع شغلی مهندسی کامپیوتر

بدیهی است که با وجود تنوع بالای مشاغلی که یک مهندس کامپیوتر می‌تواند انتخاب کند، بازار کار خوبی به نسبت بسیاری از رشته‌ها دارد. اگر فارغ‌التحصیل دانشگاه تنها به یکی از زبان‌های برنامه‌نویسی مسلط باشد، به‌سرعت جذب بازار کار خواهد شد و می‌تواند یک به یک پله‌های ترقی و ترفیع شغلی را طی کند.
از طرفی هر جا که بخواهند حداقل دو کامپیوتر را به هم وصل کنند، نیازمند مهندس شبکه و سخت‌افزار هستند. در نتیجه این روزها که وجود شبکه‌های کامپیوتری در هر سازمان و شرکتی واجب است، فارغ‌التحصیلان این رشته به‌خوبی می‌توانند وارد بازار کار شوند. امنیت شبکه‌های کامپیوتری و جلوگیری از هک شدن آن‌ها نیز توسط متخصصان امنیت کامپیوتری تامین می‌شود.
همچنین نوشتن برنامه برای اپلیکیشن‌های موبایلی نیز حوزه پولسازی است. چراکه در حال حاضر اغلب استارتاپ‌ها در کنار وبسایت، اپلیکیشن موبایلی هم طراحی می‌کنند تا بتوانند کاربران بیشتری را از این طریق جذب کنند.
احتمالا شما هم با جستجو در اینترنت با حجم زیاد اطلاعات روبه‌رو شده‌اید. اما این اطلاعات در ابتدا داده‌های خامی هستند که توسط یک تحلیلگر داده مرتب شده‌اند تا قابل استفاده باشند. این روزها با حجم زیاد داده‌ها، نیاز به استخدام تحلیلگران داده روز به روز بیشتر می‌شود.
همچنین اگر به بازی‌های کامپیوتری علاقه دارید، می‌توانید وارد این حوزه شوید. بازی طراحی کنید و پول در بیاورید!

مشاغل یک مهندس کامپیوتر

  • ساخت و طراحی انیمیشن
  • مدیریت و کارشناس شبکه‌های کامپیوتری
  • مدیریت سایت
  • تحلیلگر سیستم‌های رایانه‌ای
  • متخصص امنیت شبکه‌
  • متخصص امنیت اطلاعات
  • طراح و توسعه دهنده وب
  • توسعه دهنده اپلیکیشن
  • طراح نرم‌افزار
  • برنامه‌نویس
  • کارشناس و تحلیلگر پایگاه داده

رشته مهندس کامپیوتر

وظایف مهندس کامپیوتر چیست؟

مهندسان کامپیوتر در هر شرکت و سازمانی وظایف مختلفی دارند. مثلا ممکن است یک مهندس کامپیوتر تنها به شناسایی باگ‌های موجود در یک پلتفرم اشتغال داشته باشد یا مهندس دیگری مدیریت تیم فنی را برای طراحی یک پلتفرم به عهده بگیرد. در ادامه به چند مورد از وظایف مهندسان کامپیوتر اشاره می‌کنیم:

  • طراحی، ساخت، آزمایش و اصلاح محصولات با شبیه‌سازی کامپیوتری
  • اصلاح و بهبود نرم‌ افزارها
  • مشاوره به مشتریان در مورد طراحی و نگهداری سیستم‌ها
  • همکاری در نصب، طراحی، اصلاح و توسعه سیستم‌ها
  • تحلیل داده‌ها و اطلاعات و ارزیابی آن‌ها
  • نظارت بر عملکرد برنامه‌نویسان و تکنسین‌های فنی

ویژگی های مهم مهندس کامپیوتر چیست؟

  • انعطاف‌پذیر
  • خلاق و ایده‌پرداز
  • علاقه به کار در حوزه‌های مختلف
  • صبوری و پیگیر بودن برای یادگیری
  • بروز بودن و تطبیق‌پذیری با تغییرات
  • توانایی توجه و گوش دادن به نیاز مشتری

بررسی بازار کار  و درآمد مهندس کامپیوتر

اگر مهندسی کامپیوتر بخوانید تقریبا در هر ارگان و سازمان و شرکتی جای دارید. یعنی هر جا که کامپیوتر باشد، شما را می‌خواهند! درنتیجه اگر واقعا به کار در این حوزه علاقه‌مند باشید، بیکار نمی‌مانید.
شرکت‌های خصوصی، استارتاپ‌ها، موسسات دولتی، اداره‌ها، وزارتخانه‌ها و حتی بانک‌ها همواره به یک مهندس حرفه ای کامپیوتر نیاز دارند.
از سوی دیگر یک مهندس حرفه‌ای می‌تواند برای خودش هم کار کند و وبسایت شخصی خودش را داشته باشد تا به نوعی کارآفرینی کند. همچنین مهندسان کامپیوتر امکان کارهای فریلنسری و دور کاری را هم دارند و در خانه‌شان می‌توانند از طریق خدمات طراحی وبسایت، توسعه نرم‌افزارهای اندرویدی یا IOS، برنامه‌نویسی و دیزاین سایت‌ها به درآمدهای بالایی برسند! آگهی های استخدام مهندس کامپیوتر دورکار درج شده در کاریابی مجازی ایران استخدام نشان میدهد که در برخی شرکت ها کارفرما به دنبال استخدام مهندس کامپیوتر بصورت دورکار است.
این روزها اگر کسی طراحی سایت یا اپلیکیشن بلد باشد، هیچ وقت بیکار نمی‌ماند. مزیت مهارت بالا در کدنویسی این است که شغل‌های دهه‌های آتی همگی به آن نیاز دارند. پس اگر وارد این حوزه شوید، آینده کاری‌تان روشن خواهد بود.

درآمد مهندس کامپیوتر چقدر است؟

و اما اصل مطلب. میزان درآمد مهندسان کامپیوتر. پر واضح است که فارغ‌التحصیلان این رشته در حوزه‌های مختلفی کار می‌کنند و درآمدشان با هم فرق دارد. شخص با ترفیع شغلی و تبدیل شدن به یک مدیر فنی به میانگین درآمد بالاتری هم خواهد رسید. در نتیجه بسته به جایی که کار پیدا می‌کنید، درآمد مناسبی خواهید داشت. بیایید با هم به چند کشور دیگر هم سر بزنیم و ببینیم میانگین درآمد یک مهندس کامپیوتر در آن سوی آب‌ها چه میزان است؟

  • کانادا: ۸۱ هزار دلار در سال
  • استرالیا: ۱۰۵ هزار دلار در سال
  • آمریکا: ۵۱ هزار دلار در سال
  • آلمان: ۸۹ هزار دلار در سال

مهندسان ایرانی علاوه بر اینکه می‌توانند مهاجرت کنند و در خارج از کشور مشغول به کار شوند؛ امکان گرفتن پروژه‌های مختلف از شرکت‌های خارجی در داخل کشور را نیز دارند. در حال حاضر بسیاری از متخصصان این حوزه به شکل فریلنس و دورکار با شرکت‌های خارجی همکاری می‌کنند و درآمد دلاری به جیب می‌زنند!

سخن پایانی

شاید سال‌های پیش در کشور ما خیلی جای رشد برای یک مهندس کامپیوتر وجود نداشت. اما بدون شک این روزها با وجود انواع و اقسام استارتاپ‌ها و فروشگاه‌های آنلاین بازار کار بسیار خوبی در ایران برای مهندسان کامپیوتر به‌وجود آمده است.
اگر به این حوزه علاقه دارید و وارد رشته کامپیوتر شده‌اید، جای خوبی آمده‌اید. متخصصان آی‌تی و کامپیوتر کاربلد نه فقط در ایران بلکه در شرکت‌های معتبر خارجی نیز جای دارند. این روزها ارائه اغلب خدمات به صورت آنلاین شده‌اند و پس از شیوع کرونا اهمیت خرید آنلاین کالاها برای مردم دوچندان شده است.
تصور کنید که روزگاری بود که ما برای پیدا کردن تاکسی در جایی دور و خلوت چه استرسی را متحمل می‌شدیم، اما با وجود تاکسی‌های اینترنتی این روزها به‌راحتی ماشین پیدا می‌کنیم. مطمئن باشید که خرید هر نوع کالایی و گرفتن هر نوع خدماتی در آینده نزدیک به‌صورت اینترنتی ممکن می‌شود. عملی شدن این امور و کمک به کسب‌و‌کارها برای فروش بیشتر و به‌روزتر، توسط مهندسان کامپیوتر انجام می‌شود.

جهت مشاهده آگهی های استخدام مهندس کامپیوتر در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا