شیرینی
گز - طعمی به شیرینی فرهنگ اصفهان

گز - طعمی به شیرینی فرهنگ اصفهان

شیرینی گز یکی از مشهورترین و خوشمزه‌ترین شیرینی‌های سنتی است...

شیرینی
آیا شیرینی دانمارکی واقعا از دانمارک آمده است؟

آیا شیرینی دانمارکی واقعا از دانمارک آمده است؟

اگرچه بسیاری معتقدند که منشاء پیدایش این شیرینی کشور دانمارک...

شیرینی
شیرینی ماکارون | از تاریخچه تا بررسی انواع شیرینی ماکارون رنگی (فرانسوی، ایتالیایی و سوئیسی)

شیرینی ماکارون | از تاریخچه تا بررسی انواع شیرینی ماکارون رنگی (فرانسوی، ایتالیایی و سوئیسی)

ماکارون‌ها ساندویچ‌های لطیف کوچکی هستند که از تکه‌های میوه،...

شیرینی
تارت شیرینی سنتی اروپایی

تارت شیرینی سنتی اروپایی

تارت یکی از دسرهای سنتی اروپایی است که توسط دو خواهر فرانسوی...

شیرینی
تاریخچه شیرینی کنله (Canelé)

تاریخچه شیرینی کنله (Canelé)

این شیرینی های خوشمزه کوچک ، پخته شده و خامه ای که در ابتدا...

شیرینی
سرگذشت شیرینی زنجبیلی

سرگذشت شیرینی زنجبیلی

نان زنجبیلی و اشکال آن داستان درازی دارند. پخت اولین نمونه ه...

شیرینی
شیرینی خامه‌ای، دلبرهای کوچک سمی!

شیرینی خامه‌ای، دلبرهای کوچک سمی!

نان خامه ای، شیرینی سبکی که همه ی ما عاشقشان هستیم( در آمریک...

شیرینی
چیمنی(Chimney) - شیرینی دودکشی مجارستانی

چیمنی(Chimney) - شیرینی دودکشی مجارستانی

چیمنی یک شیرینی سنتی مجارستانی است. این نان شیرینی به طور سن...

شیرینی
کروسان چیست و برای کدام کشور است؟ معرفی و تاریخچه

کروسان چیست و برای کدام کشور است؟ معرفی و تاریخچه

کروسان یک نان شیرینی معروف در فرانسه است که به عنوان صبحانه...

شیرینی
شیرینی ناپلئونی ، داستان بوجود آمدن همراه با تاریخچه ملل

شیرینی ناپلئونی ، داستان بوجود آمدن همراه با تاریخچه ملل

برخی معتقدند شیرینی ناپلئونی، صد درصد فرانسوی است، اما برخی...

شیرینی چیست؟

شیرینی، یکی از خوراکی های خوشمزه ای است که از گذشته تاکنون تهیه شده و به عنوان دسر یا میان وعده مصرف می شود. همانطور که از نام این خوراکی مشخص است، شیرینی یک محصول کاملا شیرین است که از معمولا از آرد، شکر، روغن و گاهی تخم مرغ و شیر تهیه می شود. 

شیرینی، معمولا در مناسبت های مختلفی از جمله نوروز تهیه و مصرف می شوند، به همین دلیل نیز شیرینی عید نوروز، با استقبال بسیاری از سوی ایرانی ها همراه است. هرچند این محصول پرطرفدار، به عنوان میان وعده، در سایر ایام نیز مورد استفاده قرار می گیرد. 

تاریخچه شیرینی

شیرینی‌ها را می‌توانیم عضو ثابت دورهمی‌های خود بدانیم. این خوشمزه‌ها از شادی تا غم، گاهی در مراسم‌هایی همچون عروسی و گاهی در مراسم‌هایی چون فوت آشنایان حضور دارند؛ اما جالب است بدانیم، از کجا و چطور به چنین نقشی در زندگی ما رسیدند.
در واقع مردم از چندین هزار سال قبل به خوردن شیرینی علاقه‌مند بودند. عسل را می‌توانیم اولین شیرینی بدانیم که مردم ماقبل تاریخ می‌خوردند. مبدا شیرینی‌پزی نیز به حدود 2000 سال قبل از میلاد بر می‌گردد؛ درست زمانی که مصریان از ترکیب آجیل‌ها و میوه‌های مختلف با عسل، شیرینی درست می‌کردند.
پس از آن در حدود 600 سال قبل از میلاد، رومیان باستان با خلاقیت خود ترکیبی شیرین، از عسل و دانه کتان خلق کردند. این زمانی بود که در جاهای دیگری از کره خاکی ما، یونانی‌ها و چینی‌ها با دانه کنجد شیرینی‌های خوش‌طعمی می‌پختند. 
هر کدام این ابداعات به‌نحوی در ‌بهترشدن مزه‌ها و شکل‌دهی متفاوت شیرینی‌ها نقش اساسی بازی کردند. در ادامه رخدادهای تاریخی این صنعت دل‌چسب و خوش‌طعم را بررسی خواهیم کرد.

انقلاب بزرگ شکر

تمدن هند، اولین فرهنگی است که از نیشکر یا همان شکر سفید استفاده کرد. در واقع بیش از دو هزار سال است که در این کشور، شکر از ساقه‌های بلند نیشکر تولید می‌شود. 
به‎ مرور زمان استخراج شکر از آب نیشکر به کشورهای عربی در قرون وسطی راه یافت. در این تمدن، استخراج شکر از آب نیشکر پیشرفت متفاوتی داشت. پس از آن کشورهای اروپایی‌ از طریق اعراب با شکر سفید آشنا شدند. 
در قرون وسطی، آبنبات‌های شکری محبوبیت پیدا کردند؛ اما متاسفانه گران‌قیمت بودند. به همین خاطر شیرینی‌ها از خوراکی‌های اشرافی به شمار می‌رفتند و فقط ثروتمندان به آن‌ها دسترسی داشتند. 
در آن زمان، افراد ثروتمند دسرها، ژله‌ها، میوه‌های خشک‌شده و ویفرهای ساخته‌شده از خمیر را با لذت تمام می‌خوردند و متاسفانه دیگر مردم توان خرید آن‌ها را نداشتند. 

شیرینی‌ها در قرن 19

در قرن نوزدهم، راهکاری برای استخراج قند از چغندر ابداع شد. با این ابتکار عمل، قیمت‌ شیرینی‌ها به‌طرز چشمگیری کاهش پیدا کردند و شکر در دسترس طبقه کارگر نیز قرار گرفت.
در این قرن، شیرینی‌ها به‌صورت انبوه تولید شدند. در همین راستا قیمت آن‌ها ارزان‌تر شد و مردم به انواع و اقسام شیرینی‌ها دسترسی پیدا کردند. به‌مرور این صنعت ترقی کرد و در سال 1847، اولین شکلات تخته‌ای ساخته شد. پس از آن شکلات شیری در سال 1875 توسط نستله و دانیل پیتر اختراع شد. 
در آن زمان شیرینی‌های جدید دیگری همچون مارشمالوهای مدرن (در حدود سال )1850، تافی‌ها (در اوایل قرن نوزدهم)، فاج (در دهه 1880 در ایالات متحده آمریکا) و دانه‌های شکننده و ژله‌ای بادام‌زمینی (در اواخر قرن نوزدهم) اختراع شدند.


ابداعات قرن 19‌ به همین جا ختم نشدند؛ مردم در سال 1869 کیک و شیرینی های مختلفی را مزه کردند. هر کدام از این شیرینی‌ها جایگاه خاص خود را یافتند. رفته‌رفته استفاده از شیرینی به حوزه‌های دیگری همچون پزشکی و ساخت دارو راه پیدا کرد. 
در قرون وسطی پزشکان یاد گرفتند که طعم بد داروها را با شیرینی‌های خاص پوشش دهند. آن‌ها داروها را با شکر مخلوط کرده‌ند. از اوایل قرن بیستم بسیاری از داروهای آرام‌کننده گلو، گرم‌کننده معده یا انرژی‌بخش‌های سالم به این روش، ساخته شدند.

شیرینی‌ها در قرن 20

صنعت شیرینی‌پزی در صد سال اخیر به‌سرعت توسعه یافت. به همین خاطر شیرینی‌ها ارزان‌تر و رایج‌تر از قبل شدند. بسیاری از انواع شیرینی‌های جدید در قرن بیستم معرفی شدند. Choc-ices، آبنبات چوبی یخی، آدامس حباب‌دار، اولین آبنبات چوبی و بستنی‌های خیابانی از جمله نوآوری‌های این حوزه در قرن بیستم بود.
 

جالب‌ترین نکاتی که از شیرینی نمی‌دانید

اگر شما هم عاشق شیرینی هستید، قطعا روزی تجربه آب‌شدن یک شیرینی ترد یا ذوب‌شدن کرم شکلاتیِ وسط کوکی را در دهانتان مزه کرده‌اید. می‌توان حدس زد که زمان خرید شیرینی سردرگم هستید و با نگاه به یخچال‌های پر از شیرینی، مزه آن‌ها را در دهان حس می‌کنید. 
نان‌های خامه‌ای بزرگ با بافتی نرم و لطیف، دونات‌های برشته با روکش‌های شکلاتی و کاراملی و شیرینی‌های سنتی با عطر هل و دارچین که در دهان آب می‌شوند، آیا تابه‌حال این معجزه رنگ‌ها و مزه‌های بهشتی، قلبتان را به تپش انداخته است؟
آیا تا‌به‌حال فکر کرده‌اید که اولین شیرینی چه بود یا اینکه چرا همه ما کششی خاص به‌سمت شیرینی داریم و از خوردن آن لذت می‌بریم؟ این موارد و اطلاعات جالب دیگر مربوط به شیرینی همان چیزهایی هستند که با هم درباره‌شان صحبت می‌کنیم. 

شیرینی

چرا شیرینی دوست داریم؟

بسیاری از ما با خوردن غذایی شیرین، نان شیرینی و انواع دیگر شیرینی‌ها، لذت فراوانی را تجربه می‌کنیم. متاسفانه تا جایی که تحقیقات نشان می‌دهد نه‌تنها گاهی اوقات زیاده‌روی می‌کنیم، بلکه بیشتر رژیم خود را بر اساس غذاهای حاوی قند، به‌ویژه قندهای تصفیه‌شده حاوی فروکتوز، قرار می‌دهیم. 
فروکتوزِ شیرینی‌ها برخلاف سایر مواد خوراکی که مصرف می‌کنیم، هورمون‌های کاهش اشتهای ما را تحریک نمی‌کنند. به این معنی که می‌توانیم مقدار فراوانی شیرینی بخوریم اما احساس سیری نکنیم. از طرف دیگر بسیاری از مواد شیرین که می‌خوریم فاقد اجزای مهمی هستند که برای یک رژیم غذایی سالم نیاز داریم. از آن جمله می‌توانیم به ویتامین‌ها، مواد معدنی، پروتئین‌ها، فیبرها و چربی‌های سالم اشاره کنیم.
در شیرینی‌ها معمولا از قندهای تصفیه‌شده استفاده می‌شود. این قندهای مصنوعی همان شیرینی‌های طبیعی هستند که در طی مراحل فرآوری به انواع شکر و قند تبدیل شده‌اند. این را هم باید گفت که اگرچه قندهای طبیعی در جایگاه برتری قرار دارند؛ ولی میزان مصرف متعادل این قندها در طول روز ایرادی ندارد. 
برای خیلی از ما این سؤال پیش آمده است در جایی که کالری آن بسیار بالاست، مواد مغذی زیادی ندارند و در عوض ارزش غذایی پایینی دارد، چرا شیرینی دوست داریم؟


1. سطح فراوان انرژی 

در روزهایی که احساس ضعف می‌کنید برای سرحال‌آوردن خود چه می‌کنید؟ اوقاتی که انرژی کافی برای انجام کارهای روزمره خانه ندارید، چطور؟ در این سناریوها، بعضی با خوردن فنجانی چای یا قهوه قوی، انرژی خود را افزایش می‌دهند؛ اما شیرینی‌ها جایگزین‌های بهتری هستند. البته باید گفت کسانی که چای یا قهوه می‌نوشند هم، معمولا در کنار آن برای طعم دلخواهشان تکه‌ای شیرینی میل می‌کنند. 
حقیقت این است که گلوکز منبع اصلی سوخت بدن ماست که به‌دنبال تجزیه قند به وجود می‌آید. ساکارز یا شکر از گلوکز و فروکتوز تشکیل شده است. بدن انسان برای کسب انرژی، مولکول‌های قند را تجزیه و تبدیل به گلوکز می‌کند و آن را به سلول‌های مختلف می‌فرستد تا انرژی بدن برای فعالیت‌ها تأمین شود. 
بدون گلوکز، انرژی لازم برای انجام فعالیت های روزانه را نخواهید داشت. پس در روزهایی که کمی بی‌حال هستید و می‌خواهید انرژی خود را افزایش دهید، برای گرفتن نتیجه فوری یک تکه شیرینی مصرف کنید.


2. خلق‌وخو را فوراً تقویت می‌کند

میل‌کردن یک شیرینی ساده برای مهمانی حس‌وحال افراد را بهبود می‌دهد. عجیب نیست که شیرینی‌ها همیشه ما را شادتر می‌کنند. انواع مختلف شیرینی مغز ما را وادار می‌کند تا سروتونین و دوپامین آزاد کند. این هورمون‌ها، شادکننده و مسئول بهبود خلق و خو هستند. رسیدن به این احساس خوب، ناخودآگاه ما را تشویق می‌کند که بارها و بارها تجربه مجدد آن را طلب کنیم. 

3. به صرفه‌جویی در مصرف انرژی کمک می‌کند

قندهایی که از شیرینی‌ها وارد بدن می‌شوند، برای استفاده بعدی در بدن باقی می‌مانند. بدن انسان تمام انرژی را یکباره هدر نمی‌دهد و طی فواصل و در مقادیر کم از آن استفاده می‌کند. این روش که به‌نام گلیکوژنز شناخته می‌شود، به بدن اجازه می‌دهد برای مدت معینی بدون مصرف غذا کار کند. 
دقت کنید که اگر بیش از مقدار گلوکز مورد نیاز برای ذخیره در بدن شیرینی بخورید، برای سلامتی مضر خواهد بود. در این موارد گلوکز ذخیره‌شده به‌دلیل خوردن شیرینی‌های فراوان و افزایش ذخیره گلوکز، به کلسترول بد تبدیل می‌شود.


4. شیرینی‌ها مواد مغذی نیز دارند

قطعا دلیل خاصی وجود دارد که بدن ما هوس برخی شیرینی‌های خوشمزه را می‌کند. افرادی که رژیم غذایی کم‌کربوهیدرات دارند اغلب این واقعیت را نادیده می‌گیرند که گلوکز نیز یک ماده مغذی مهم برای بدن انسان است. با استفاده صحیح، به‌اندازه و اصولی، شیرینی‌ها می‌توانند به تقویت ذهن و بدن شما کمک کنند. حتی برخی از شیرینی‌ها حاوی تمام فیبرها، آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌های لازم برای رژیم هستند.

5. شیرینی‌ها ممکن است کنترل وزن را تسریع کنند

میل به شیرینی‌های مورد علاقه، خود یکی از بزرگترین دلایل شکست در کنترل وزن است. وقتی کسی شروع به ترک کامل شیرینی می‌کند، در کوتاه‌مدت اهداف تناسب اندام خود را بهبود می‌بخشد؛ اما تحقیقاتی وجود دارد که خلاف این قضیه را در طول زمان ثابت می‌کنند. بر اساس برخی مطالعات، افرادی که در رژیم غذایی خود تعداد کمتری شیرینی مصرف می‌کنند، شانس بیشتری برای کاهش وزن در مدت زمان طولانی‌تر دارند. 
در طی این فرایند طولانی‌تر، بدن به‌آرامی واکنش نشان می‌دهد و با مقدار کمتری از شیرینی‌ها، هوس خود را نسبت به آن‌ها برطرف می‌کند. این یعنی شما می‌توانید رژیم غذایی خود را با تغذیه سالم و تمرینات منظم متعادل کنید که منجر به مصرف متوسط شیرینی‌ها یک بار در هفته بدون حذف آن‌ها از زندگی‌تان می‌شود.

 6. برخی از شیرینی‌ها دارای مواد طبیعی هستند

میوه‌ها و شیرینی‌های طبیعی یکی از حیاتی‌ترین بخش‌های رژیم روزانه برای دریافت مواد مغذی هستند. آن‌ها شما را قوی، سالم و در برابر برخی بیماری‌های خاص مصون نگه می‌دارند. بنابراین اگر شیرینی‌های حاوی میوه و شیرینی‌های طبیعی را مصرف کنید، در کنار به‌دست‌آوردن فواید شیرینی، برای سلامتی شما هم مفید است. از این ویژگی با زیرکی می‌توانید برای اشخاص و کودکانی بهره ببرید که مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را استفاده نمی‌کنند. 

7. شیرینی‌ها از سکته‌های مغزی جلوگیری می‌کنند

باورش سخت است؛ ولی چند لقمه شیرینی در روز خطر سکته مغزی را کاهش می‌دهد. بر اساس مطالعه‌ای، افراد بین 45 تا 78 سال که هر روز مقداری شیرینی مصرف می‌کنند، خطر سکته مغزی در آن‌ها تا 17درصد کاهش می‌یابد.

8. رژیمی متعادل به وجود می‌آورد

شیرینی‌ها، مخصوصا انواع طبیعی آن‌ها، بخشی جدایی‌ناپذیر از رژیم‌های غذایی متعادل هستند. تغذیه سالم به این معنا نیست که باید در تمام طول روز سبزیجات سبز مصرف کنید. شیرینی‌ها همچنین می‌توانند به شما در دریافت مواد مغذی مورد نیاز کمک کنند. مثلا از آنجایی که برخی شیرینی‌ها دارای شیر یا پنیر نیز هستند، کلسیم و پروتئین نیز دارند.

9. دارویی عالی برای ناخوشی‌ها هستند

در مواقعی که بیمار یا ناخوش هستید، به‌دلیل بیماری و استفاده از داروها، اشتهای خود را از دست می‌دهید. در این زمان، حتی استفاده از شیرینی ساده و ارزان می‌تواند مقدار کمی کربوهیدرات به بدنتان برساند. طبق گزارشات انجمن ملی اختلالات خوردن، کاهش سریع مصرف قند و کربوهیدرات ممکن است که حواس‌پرتی و سستی را افزایش دهد.  

البته در تمام این موارد باید به مقدار شیرینی مصرفی نیز اهمیت دهید؛ زیرا مقدار بیش از حد آن می‌تواند مشکل ایجاد کند. اگر نمی‌توانید در مقابل عادت خود به مصرف شیرینی مقاومت کنید، یا اراده خود را تقویت کنید یا تا جایی که ممکن است از مصرف آن اجتناب کنید. 

انواع شیرینی

انواع شیرینی

تفاوت‌های فراوانی در تعریف هر منطقه‌ای از شیرینی وجود دارد. ممکن است برخی انواع در منطقه‌ای به‌عنوان شیرینی طبقه‌بندی شوند اما در منطقه دیگر در این گروه قرار نگیرند. همچنین گاهی گروهی از مواد شیرین وجود دارد که ممکن است برخی افراد آن‌ها را غذا بدانند و برخی دیگر در گروه شیرینی‌ها جای دهند. 
در نقاط مختلف جهان ممکن است از اصطلاحات دیگری برای توصیف خوراکی‌های شیرین استفاده شود. به‌عنوان مثال در آمریکا، اصطلاح آب‌نبات (candy) برای توصیف عمده شیرینی‌ها استفاده می‌شود. در بسیاری از کشورهای انگلیسی زبان دیگر، مانند ایرلند و بریتانیا، اصطلاح شیرینی (sweets) برای اشاره به کل گروه شیرینی‌ها استفاده شود. 
دنیای شیرینی‌ها آنقدر وسیع و متنوع است که نمی‌توان قانون مشخصی برای تقسیم‌بندی آ‌ن‌ها ارائه داد. فقط با ارائه چند نوع طبقه‌بندی متوجه این صحبت می‌شوید. به تقسیم‌بندی شیرینی‌ها بر اساس موارد زیر توجه کنید:
قدمت: شیرینی‌های سنتی و مدرن
مکان تولید: شیرینی‌های ایرانی، فرانسوی، هندی و انواع بسیار دیگر
نوع پخت: شیرینی‌هایی با پخت بدون فر یا پخت در فر 
روش پخت: شیرینی آسان و انواع سخت 
نوع ماده شیرین‌کننده: شیرینی‌های سالم با شیرین‌کننده طبیعی، شیرینی‌های معمولی 
از این نوع تقسیم‌بندی‌ها نمونه‌های فراوانی وجود دارد. گاهی این موارد با یکدیگر همپوشانی دارند، به‌عنوان مثال شیرینی‌های سنتی ایرانی یا انواع فرانسوی مدرن را می‌توان نام برد. البته نوعی تقسیم‌بندی که ما ایرانی‌ها به‌طور معمول در ذهن داریم، تقسیم‌بندی براساس داشتن و نداشتن خامه است. از این نقطه‌نظر شیرینی‌ها به دو گروه خشک و تر تقسیم می‌شوند. 


تقسیم شیرینی‌ها براساس مواد تشکیل‌دهنده

این گروه شامل محصولاتی است که عمدتاً از شکر تشکیل می‌شوند. از این گروه  می‌توانیم نمونه‌هایی مانند فوندانت، فاج، ژله و تافی را نام ببریم.


شیرینی‌های بر پایه شکلات : 

محصولات در این گروه عمدتا از پودر کاکائو، شکلات و محصولات شکلاتی تشکیل می‌شود. البته شیرینی‌های شکری هم می‌توانند با روکش شکلاتی در این گروه گنجانده شوند

شیرینی‌های بر پایه آرد :

در این گروه می‌توانیم انواع محصولات پخته‌شده مانند کیک، بیسکویت و دیگر انواع شیرینی، از سنتی تا مدرن را ببینیم

شیرینی‌های بر پایه شیر:

این دسته دربرگیرنده شیرینی‌هایی هستند که بر پایه شیر تهیه می‌شوند. از این گروه می‌توانیم انواع سنتی هندی مانند برفی، پدا و راسوگولا را نام ببریم.

البته در این زمینه باید بگوییم که مهم نیست این خوراکی‌های خوشمزه را به چه عنوان نام ببریم. شیرینی شیک، شیرینی ساده یا هر عنوان دیگر، مهم این است که آن‌ها از گوشه‌های دنج تنهایی تا دورهمی‌های بزرگ را لذتبخش‌تر از قبل می‌کنند. 
با توجه به مواد مورد استفاده و روش تهیه، شیرینی های مختلفی در دنیا تهیه و مصرف می شوند. معمولا دو دسته بزرگ از شیرینی ها شناخته شده هستند؛ یعنی شیرینی تر و شیرینی خشک. تفاوت این دو شیرینی معمولا در خامه ای است که در شیرینی تر به کار می رود. شیرینی ناپلئونی، نان خامه ای، انواع رولت ها  و … از جمله شیرینی های تر هستند و شیرینی زبان، دانمارکی، پاپیونی و … از جمله شیرینی های خشک به شمار می روند.

معرفی شیرینی

شیرینی های پرطرفدار

این روزها انواع شیرینی‌های خوشمزه از نقاط مختلف دنیا در بین مردم رواج یافته است؛ ولی اگر به تاریخ ورود شیرینی به دنیای خوراکی‌ها توجه کنید، می‌بینید که ایران قدمت بی‌مانندی دارد. با این اوصاف کاملا به‌جا است اگر انواع شیرینی‌های ایرانی از شیرینی‌های پرطرفدار، مخصوصا در ایران، به حساب بیایند. از انواع شیرینی‌های پرطرفدار ایرانی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

شیرینی نخودچی

این شیرینی که از انواع پرطرفدار مخصوصا در ایام عید نوروز است، با ترکیبی از سه ماده اصلی آرد نخودچی، پودر قند و روغن جامد تهیه می‌شود. استفاده از آرد نخودچی در این نوع پرطرفدار ایرانی از نکات مثبتی است که اهالی فن همواره متذکر می‌شوند. آرد گندم سفید از نظر خواص در رتبه پایین‌تری نسبت به آرد نخود قرار می‌گیرد. آرد نخود حاوی مواد معدنی و ویتامین‌های بیشتری است و اگر قرار شود انتخابی صورت بگیرد، در اولویت است. 
آرد نخودچی از مواد مغذی مهمی چون آنتی‌اکسیدان‌ها، تیامین، ویتامین B6، فولات، آهن، فسفر، منیزیم، مس، منگنز، سلنیوم، پروتئین و فیبر غنی است. همچنین طبیعتی گرم و خشک دارد و فاقد گلوتن است. 
ماندگاری این خوشمزه عامل مهمی در استفاده آن در ایام عید است. کاستی‌های استفاده از روغن جامد در این شیرینی هم می‌تواند با جایگزینی انواع مرغوب روغن جبران شود؛ همان طور که گروهی در پخت خانگی آن از انواع روغن جامد بومی استفاده می‌کنند.

شیرینی برنجی

شیرینی برنجی از انواع شیرینی‌های ترد است که استفاده از آرد برنج به جای آرد سفید در آن، از ویژگی‌های منحصربه‌فردش است. این شیرینی نیز ماندگاری خوبی دارد و بیشتر در ایام عید استفاده می‌شود. ویژگی خاص آرد برنج، نداشتن گلوتن است. این موضوع به افرادی که به گلوتن حساسیت دارند، کمک می‌کند تا با خیال راحت این شیرینی خوشمزه را مزه کنند. البته از خواص دیگر این ماده و وجود انواع مواد مغذی تشکیل‌دهنده آن نمی‌توان غافل شد. 

شیرینی کرکی

شیرینی کرکی از شیرینی‌های سنتی ایام عید در اصفهان است. این شیرینی شباهت فراوانی به شیرینی نخودچی دارد؛ ولی در ترکیب آن از آرد جوانه گندم هم استفاده می‌شود. آرد جوانه گندم با خواص فراوانش همواره زبانزد خاص و عام بوده است و استفاده از آن در بین انواع دیگر اولویت دارد. 

شیرینی نارگیلی

در بین شیرینی‌ها نوع نارگیلی با کمترین میزان آرد و حتی در بعضی از روش‌های پخت بدون استفاده از آرد پخته می‌شود. البته استفاده یک یا دو قاشق آرد در پخت این شیرینی، میزانی نزدیک به صفر است که می‌توانیم کلا در نظر نگیریم. جایگزین آرد در این شیرینی پودر نارگیل است. با استفاده از پودر نارگیل و با وجود چرب‌بودن این ماده، به‌طور معمول میزان روغن مورد استفاده در این نوع، به صفر نزدیک می‌شود.

شیرینی مشهدی (آلمانی)

وجود مربا در شیرینی مشهدی از طرفی به آن رنگ‌ولعابی بی‌مانند می‌دهد و از طرف دیگر با استفاده از میوه خواصی بهتر از دیگر انواع نصیبش می‌کند. استفاده از موادی، چون کنجد، پسته و خلال بادام نیز به افزایش ارزش غذایی آن هرچند ناچیز کمک می‌کند.

شیرینی‌های تر برشی

انواع شیرینی تر با وجود خامه بسیار دلپذیر و محبوب هستند و با ذائقه ایرانی‌ها سازگارند. این انواع معمولا برای مجالس، میهمانی‌ها و انواع دورهمی‌ها انتخاب برتری هستند. البته وجود خامه در آن‌ها از طرفی به افزایش چربی در ترکیبشان کمک و از طرف دیگر روش نگهداری را سخت و زمان آن را کم می‌کند. از طرف دیگر با کاهش اندازه‌ها در این نوع و تهیه انواع انگشتی می‌توانید با خیالی راحت چندتایی از آن‌ها را میل کنید.

شیرینی لوز

به‌جرأت می‌توانیم بگوییم که لوزها، این شیرینی‌های سنتی یزد، از پرطرفدارترین‌ها هستند. از انواع لوزها می‌توانیم لوز نارگیل، لوز زعفرانی، لوز پسته، لوز بادام و لوز باقلوا را نام ببریم. ماده اصلی این انواع مغزها هستند و به همین علت از شیرینی‌های گران به حساب می‌آیند.  
از دیگر شیرینی‌های سنتی و محبوب می‌توانیم به قرابیه قزوین، نوقای تبریز، کاک کرمانشاه و بسیاری دیگر اشاره کرد. 


خرید شیرینی

یکی از مواردی که باید در خرید شیرینی به آن توجه کنید قطعا ذائقه و علاقه خودتان به نوع شیرینی مورد نظرتان است. نکته بعدی اما، توجه به تازه بودن شیرینی است؛ زیرا شیرینی ها خیلی سریع فاسد می شوند، به خصوص اگر در دمای محیط نگهداری شوند. حتما توجه کنید شیرینی فروشی مورد نظرتان موارد بهداشتی در پخت و تهیه شیرینی را رعایت کند. اگر هم برای خرید آنلاین شیرینی اقدام می کنید حتما فروشگاه اینترنتی مورد نظرتان را به درستی انتخاب کنید. 

بهترین فروشگاه ها و شیرینی فروشی های مورد نظرتان را می توانید در شیرینی تا ، یافته و با مشاهده کیفیت محصولات و اطمینان از سلامت شیرینی ها، خریدتان را انجام دهید.

سالم‌ترین شیرینی‌ها

هرچند مصرف میزان به‌اندازه از شیرینی‌ها برای بدن مفید است؛ اما وجود انواع شکر و روغن در این خوشمزه‌ها می‌تواند ضررهایی هم برای بدن به همراه بیاورد. این قضیه برای افرادی که بیماری‌هایی چون دیابت دارند، می‌تواند مشکل‌ساز شود. با این اوصاف گروهی از مصرف شیرینی صر‌ف‌نظر می‌کنند و گروهی با عذاب وجدان شیرینی می‌خورند. 
در این بین روش‌های خوبی نیز وجود دارد که با به‌ کارگیری آن‌ها می‌توانید ضرر انواع شکر و روغن موجود در شیرینی ها را به صفر نزدیک کنید. استفاده از شیرینی‌هایی که دارای قندهای طبیعی مانند خرما، عسل و شیره هستند و استفاده از روغن‌های مرغوب در این خوردنی‌های پرطرفدار از این روش‌ها است. 

 

طرز تهیه شیرینی جات

برای تهیه شیرینی‌ها، دستورهای مختلفی وجود دارد که در صورت تخلف از آن‌ها نمی‌توانید شیرینی را با کیفیت دلخواه خود تهیه کنید. البته قوانینی هم هست که برای پخت تمام انواع شیرینی باید در نظر بگیرید:

1. فقط شیرینی بپزید

قنادان فراوانی حین پاسخ‌دهی به تلفن، پخت غذا یا انجام امور دیگر، محصول اشتباهی تهیه کردند. همیشه قبل از شروع، بقیه امور لازم را انجام دهید تا در هنگام پخت تمام هوش و حواستان به نکات پخت معطوف شود. 

2. طبق دستور پخت جلو بروید

دقت کنید که شیرینی‌ها مانند بقیه انواع خوراکی‌ها نیستند که با کم و زیادکردن مواد باز هم نتیجه مطلوبی بگیرید؛ پس دقیقا طبق فرمول اندازه‌گیری کنید و با روش درست پیش بروید. 

3. از مواد باکیفیت و تازه استفاده کنید

کیفیت و تازگی مواد تاثیر فراوانی در طعم و نتیجه نهایی دارد؛ بنابراین در انتخاب و خرید دقت کنید.

4. مواد را درست اندازه بگیرید

با توجه به نوع اندازه‌گیری مواد در دستور پیش بروید. نکات خاصی در روش‌های اندازه‌گیری وجود دارد که نباید فراموش شوند. 

5. مواد مورد نیاز را آماده و در مکانی خاص قرار دهید

آماده‌کردن مواد مورد نیاز برای پخت نه‌ تنها از حواسپرتی شما جلوگیری می‌کند، بلکه مشکلات دیگر را نیز حل می‌کند. بارها اتفاق افتاده است که نبودن یکی از مواد لازم را فراموش می‌کنیم یا دقت خوبی در اندازه‌گیری نداریم. آماده‌کردن مواد، ایرادهای احتمالی را به صفر می‌رساند.

6. فِر خود را بشناسید

بعضی از فرها حرارت بیشتری دارند و بعضی سردترند. با توجه به تجربه‌های قبلی خود حرارت فر را تنظیم کنید، اگر نیاز است حرارت را نسبت به دستور شیرینی کم یا زیاد کنید. 

7. یک نمونه بپزید

با وجود رعایت همه نکات، همیشه یک نمونه قبل از پخت داخل فر بپزید. این کار کمک می‌کند که در صورت تنظیم‌نبودن دمای فر یا کم‌وکاستی‌های دیگر، متوجه آن می‌شوید. 
 

ابزار شیرینی پزی

آشپزخانه‌ای که مملو از ابزارهای مختلف است به حرفه قنادی کمک می‌کند تا نبوغ و توانمندی خود را به صحنه نمایش بیاورد. این ابزار‌ها اگر به درستی انتخاب شوند، شیرینی‌پز می‌تواند به خوراکی‌ها خود، جان دیگری ببخشد.
البته باید دقت کنید که ابزارهای تخصصی برای انجام کارهای تخصصی طراحی شده‌اند، پس اگر در سطح خانگی کار می‌کنید، وجود آن‌ها ضرورتی ندارد. چنین وسایلی به‌عنوان ابزارآلات ضروری قنادی‌ها در نظر گرفته می‌شوند. علاوه بر ابزارهای مکانیکی، برخی از تجهیزات ضروری آشپزخانه همچون کاردک، کفگیر، کاردک و پیمانه نیز گرچند در ظاهر ساده هستند؛ اما حضور آن‌ها در آشپزخانه ضرورت دارد.
تعدادی از تجهیزات پیشرفته در این حرفه عبارتند از: 

  1. میکسر‌ها (مخلوط‌ کن‌ها) : میکسرها وسایل مدرن، کاربردی و پراهمیت در هر آشپزخانه‌ای هستند. این تجهیزات به فرایند آماده‌سازی خمیر سرعت می‌بخشند. در زمان خرید میکسر انواع مختلفی از آن‌ها را خواهید دید که می‌بایست بر اساس نیازتان، خریداری کنید. میکسر ایستاده و رومیزی از جمله نمونه‌های کاربردی این مدل ابزار است.
  2. دستگاه کاتر خمیر : این وسیله برای برش سریع و کارآمد میزان زیادی خمیر استفاده می‌شود. 
  3. دستگاه خمیرپهن‌کن : از خمیرپهن‌کن برای باز‌کردن سریع و یکنواخت خمیر به ضخامت دلخواه استفاده می‌شود. چنین لوازمی در اندازه‌های مختلف موجود هستند.
  4. اتاقک تخمیر : اتاقک تخمیر، گرم‌خانه یا دستگاه پروفر توانایی حفظ حرارت و کنترل رطوبت را دارد. از این ویژگی برای تخمیر بهتر خمیر استفاده می‌شود.
  5. فر چندطبقه : فر چندطبقه با پخش گرمای مناسب خود به پخت خوراکی‌ها کمک می‌کند.
  6. فر کانوکشن : این اجاق‌ها، ابزاری عالی و همه‌کاره به شمار می‌روند. فر کانوکشن با وجود فن خود، منبع گرمایشی یکنواختی ایجاد می‌کند.
  7. سرخ‌کن : سرخ کن نوعی گاز صفحه‌ای است که هر بخش آن امکان سرخ‌کردن مستقل مواد را فراهم می‌کند.

برای دریافت خبرنامه ایمیل خود را ثبت کنید